Koninklijke aandacht voor World Potato City

Emmeloord - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen woensdag, tijdens hun bliksembezoek aan Emmeloord, ook een bezoek aan World Potato City. Dit gebeurt op een speciaal 'Eerlijk Eten-plein'.

De hele aardappelsector in de Noordoostpolder werkt hieraan mee. Omdat deze bedrijven elkaar kennen en samenwerken, is de kennis en daarmee innovatiekracht groot. Vanuit de Noordoostpolder wordt de aardappel geëxporteerd naar circa 74 landen over de hele wereld. Met recht kan Emmeloord zich daarom World Potato City noemen.

Aardappeltent

Tijdens het koninklijk bezoek worden Willem-Alexander en Máxima rondgeleid in een aardappeltent. Jan van Hoogen, directeur van Agrico, laat de rol van de aardappel in de wereldhandel zien. Ook de teelt van speciale rassen voor speciale behoeften, zoals warme klimaten en zilte grond, komt aan bod.

Van Hoogen zal het koningspaar daarnaast iets vertellen over de speciale aardappelprojecten in ontwikkelingslanden zoals in Kenia en Burundi. Eric Casteleijn, directeur van de NAK (Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen), laat zien hoe een goede aardappel eruit ziet. Hij licht de unieke en onafhankelijke positie van de NAK toe en vertelt iets over de speciale keuringstechnieken die worden ingezet om de kwaliteit te waarborgen. Ook is er aandacht voor de ontwikkeling van biologische rassen.

Fair Trade Gemeente

Als laatste zal Casteleijn Koning Willem-Alexander iets vertellen over de duurzaamheid van de aardappel. Een aardappel gaat zuinig om met water en brengt verhoudingsgewijs meer op. Veel meer dan bijvoorbeeld rijst. En dat past weer prima in het streven van de gemeente om de Fair Trade Gemeente-status te krijgen. Het besluit over die toekenning wordt ook komende woensdag verwacht.