Ens verheugt zich op drie kwartier Willem-Alexander en Máxima

Ens - Willem-Alexander en Máxima komen tijdens hun bezoek aan de provincie Flevoland naar Almere, Lelystad en Emmeloord. Maar in Ens wijzen ze er fijntjes op, dat ze slechts een half uurtje in de grote steden zijn en drie kwartier in hun dorp.

Enkele maanden geleden werden de bewoners van de voormalige Nederlands-Hervormde kerk in Ens gebeld met de vraag of ze hun huis beschikbaar wilden stellen voor een lunch met de nieuwe koning en koningin. ‘We dachten aan een grap’, zegt bewoonster Gitta Montanus. Het bleek wel degelijk serieus te zijn.

Op woensdag 19 juni is het zover. Om twaalf uur rijdt het koninklijk paar via de Baan en de Dorenweerdstraat naar het Kerkplein. Daar volgt in de kerkwoning een lunch met vijftig genodigden uit Flevoland en vijftig uit Overijssel.

In Ens beseffen ze dat het koningspaar slechts kort ‘in het wild’ te zien is. Toch wordt de route versierd met bloemen en probeert het dorp om iedereen goed zicht te geven op de nieuwe koning en koningin. Bovendien hopen ze dat Willem-Alexander en Máxima eventjes tijd vinden om de ‘social sofa’ van Ens te onthullen.

De bewoners van de kerkwoning kijken er naar uit. 'Een officieel bezoek van de nieuwe koning en koningin, hoe uniek wil je het hebben?’, zegt Maarten Heijenk. ‘Ze bezoeken alle provincies, maar ze komen nooit bij iemand thuis. Behalve bij ons... Dat onze woning is uitgekozen, is dus heel bijzonder. Het is een bevestiging van het unieke karakter van de kerk. Bovendien staat het huis te koop en een betere reclame kunnen we ons niet wensen. Hartstikke leuk!'