Flevoland verwelkomt koningspaar

Lelystad/Emmeloord - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen op woensdag 19 juni een bezoek aan Flevoland. Het koningspaar wacht een feestelijk programma in Lelystad en Emmeloord.

Het koninklijk bezoek aan Lelystad vindt van 10.00 tot 10.30 uur plaats op het Stadhuisplein. De aankomst is in de Stadhuisstraat, waar burgemeester Horselenberg het koningspaar opwacht. Gezamenlijk lopen zij onder een kleurrijke erehaag door, het plein op. De feestelijk versierde bogen zijn vervaardigd en worden vastgehouden door leerlingen van Montessorischool De Wildzang. De entree wordt muzikaal begeleid door de trommelaars van de ‘All in 1 Brassmasters’.

Na het welkomstwoord door de burgemeester verzorgt Old Skool een optreden voor het koningspaar. Deze jonge, veelbelovende band met leerlingen van scholengemeenschap SGL is hiervoor geselecteerd tijdens de finale van de Lelystadse talentenshow My School’s Got Talent. Het nummer dat de band gaat verzorgen, is een originele en energieke bewerking van ‘Can’t touch this’ van MC Hammer.

Multicultureel

Hoe kleurrijk en multicultureel Lelystad is, wordt getoond door inwoners van uiteenlopende nationaliteiten in hun eigen klederdracht: Surinaams, Marokkaans, Pools, Indonesisch, Arubaans, Antilliaans, Moluks, Turks, Chinees, Braziliaans, Filippijns. Uiteraard mag een inwoonster in klederdracht met de Argentijnse nationaliteit niet ontbreken.

Opvallend element op het Stadhuisplein is de 4D Streetpainting, de eerste ter wereld. Het koningspaar zal dan ook even stilstaan bij dit kunstwerk dat in september vorig jaar is gemaakt door de Duitse kunstenaar Roland Josuttis. Het levert vanuit elke kijkpositie een ander beeld op.

Lelystad zwaait het koningspaar uit met een bijzondere uitvoering van het lied ‘Polderkind’. Maar liefst 950 leerlingen van dertien Lelystadse basisscholen zullen dit lied uit volle borst zingen onder begeleiding van Ravenna Moscoso en drie jonge leadzangeressen. Een massaal swingend afscheid dat het koninklijk paar ongetwijfeld zal bijblijven!

Tokkelen van Poldertoren

Het koningspaar wordt rond 11.15 uur ontvangen op De Deel in Emmeloord door burgemeester Aucke van der Werff. Daar zingt een groot kinderkoor het welkomstlied. Op het cultuurplein, voor theater ’t Voorhuys is een optreden van danscentrum Artistique en Flevox. Spectaculair is een tokkelaar die van de Poldertoren naar beneden suist.

In de Beursstraat presenteren alle dorpen in Noordoostpolder zich. De stoet wandelt naar het Pastoor Koopmansplein, die dag helemaal ingericht als ‘Eerlijk Eten-plein’. Het Koninklijk Paar zal er kennismaken met polderaardappel, die over de hele wereld verhandeld wordt. Maar ook met streekproducten, zoals kersen, aardbeien, bloemen en allerlei soorten groenten. Ook wandelen ze langs een smaakles voor kinderen. Het bezoek wordt rond 11.45 uur afgesloten met een optreden van de freerunners uit Emmeloord.

Feest gaat door

Als het koningspaar vertrokken is, gaat het feest in Emmeloord gewoon door. Het Eerlijk Eten-plein blijft de hele middag open. Mensen volgen de gang van de aardappel tot patatje, op een wel heel speciale manier. De kinderen kunnen smaakles krijgen in een luxetent en glijden in een echte kiepwagen.

In het winkelcentrum van Emmeloord, direct naast het ‘Eerlijk Eten-plein’, trakteren alle winkeliers op koninklijke aanbiedingen. Zij organiseren onder andere een braderie, mooi versierde etalages en een fotowedstrijd voor de mooiste sfeerfoto van deze dag.

Oranjeconcert

’s Avonds organiseert de Oranjevereniging in theater ’t Voorhuys een speciaal optreden van Urker Mannenkoor ‘Hallelujah’, in samenwerking met het Nationaal Strijkorkest. Kaartjes kosten 12.50 euro per stuk (inclusief consumptie) en zijn te bestellen bij de VVV in Emmeloord.

Bezoekers kunnen in Emmeloord gratis parkeren, bijvoorbeeld op de Paardenmarkt en bij voetbalvereniging Flevoboys. Op de website van de gemeente is vanaf maandag 10 juni een kaartje te vinden met de wandelroute en parkeerlocaties.