Olympische dames bij Pontos

Lelystad - Roeivereniging Pontos in Lelystad viert 15 juni haar 35-jarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan heeft Pontos de Olympische bronzen dames acht uitgenodigd om te roeien tegen Pontos heren acht en dames acht.

Tussen 10.00 en 12.15 uur zijn er clinics voor Pontosleden, tussen 12.30 en 14.00 uur zijn er wedstrijden voor leerkrachten van basisscholen van De Meander, Laetare, Lispeltuut en De Zevenster. De wedstrijden tegen de Olympische zeilsters duren van 14.30 tot 15.30 uur.

De Olympische dames acht bestaat uit: Anne Schellekens (stuurvrouw), Annemiek de Haan, Sytske de Groot, Nienke Kingma, Roline Repelaer van Driel, Claudia Belderbos, Chantal Achterberg, Jacobine Veenhoven, Carline Bouw,  Olivia van Rooijen (reserve in Londen).

'Gave sport'

Chantal: ‘In mijn eerste roei-jaar ging er echt een wereld voor me open. Ik kwam in de eerstejaars acht en met onze acht hebben we een geweldig jaar gehad. We hebben nu nog steeds een goede band met elkaar hoewel dit nu al acht jaar geleden is. Na mijn eerste jaar wilde ik wel doorgaan met roeien, maar ik had niet het idee dat het ooit nog zo leuk kon worden als dat eerste jaar. Gelukkig bleek dat behoorlijk mee te vallen en kwam ik in een vierzonder terecht waarmee we naar Litouwen mochten voor het studenten WK. Hier mochten we al in een oranje pakje starten en toen wist ik het echt zeker; ik wilde doorgaan met deze gave sport'.

Keuzes maken

Chantal adviseert jongeren die de ambitie hebben om veel te bereiken in de sport om keuzes te maken. 'Je hebt maar een bepaalde hoeveelheid tijd en energie en daarmee kan je niet alles doen. Ik heb zelf in mijn vierde roei-jaar geprobeerd fulltime af te studeren en daarnaast negen keer in de week te trainen. Ik heb toen geen goed roei-jaar gehad en ik ben afgestudeerd met een veel lager cijfer dan ik had gewild. Achteraf gezien kan ik makkelijk zien dat ik op dat moment veel te veel deed en daardoor zowel het roeien als het afstuderen eigenlijk tekort heb gedaan. Maar ik zou er absoluut volledig voor gaan, ik geniet nog elk moment van het sportersleven dat ik leid'.

Roeivereniging Pontos is te vinden aan de Griend 33-60 in Lelystad.