Kippenvel en tranen bij klanken Meere-orgel

Urk - De leden van de restauratiecommissie van het eeuwenoude Meere-orgel in de Bethelkerk op Urk zijn het erover eens: het is prachtig geworden. 'Het is overweldigend mooi', verzucht Frits van der Sloot.

Zaterdag 1 juni wordt het orgel, na bijna twee jaar afwezigheid, in gebruik genomen. Op zondag 2 juni luistert het orgel de erediensten in de gereformeerde kerk weer op. Voor het zover is, wordt er nog hard gewerkt aan de laatste details: klankkleur, plintjes… Alles moet kloppen.’

De heldere klanken van de hoge en lage tonen van het Meere-orgel, in 1792 gebouwd door de Utrechter Abraham Meere, zijn al een paar weken te horen in de Bethelkerk. Intoneur Jan Koelewijn zit in de kerkbanken en drukt met behulp van een computer de toetsen van het orgel op afstand in.

Zo kan hij het geluid goed horen en de klanken op elkaar afstemmen. ‘Het grote werk is klaar, bijna alle grote pijpen zitten erop en het houtsnijwerk is klaar. Het gaat nu om de kleine details,’ vertelt Van der Sloot enthousiast.

Uit elkaar gehaald

In 2011 werd het orgel uit elkaar gehaald en naar de werkplaats van Orgelmakerij Reil in Heerde gebracht. Sinds 8 maart is het gapende gat in de kerk langzaam maar zeker weer opgevuld. Schilder Dirk Woord heeft in zijn vrije tijd zijn ziel en zaligheid in het verfraaien van het orgel gestoken, volgens Van der Sloot: ‘Het is ongelooflijk, dit is wat we gehoopt hadden. Het klinkt net zo mooi als het eruit ziet. Ik krijg er kippenvel van.’

Hij uit zijn bewondering voor de planning van de orgelmakerij: ‘Alles loopt op rolletjes en geheel volgens schema.’ Het voortraject ging niet zo soepel: de restauratiecommissie is er al ongeveer 11 jaar mee bezig. Het had wat voeten in de aarde om het financiële plaatje rond te krijgen. Maar sinds de commissie het groene sein gaf aan de orgelmaker, heeft de restauratie geen tegenslagen gehad, zegt Van der Sloot.
Voorzitter Roelof Oost is sinds het begin in 2002 bij de restauratie van het eeuwenoude orgel betrokken. ‘Er was van alles mis met het orgel, de windvoorziening was lek, er moest iets gebeuren.’ En dat terwijl het orgel niet lang daarvoor ook al eens onder handen was genomen.

Sinds de komst van het Meere-orgel naar Urk, in 1911, heeft de kerkgemeenschap herhaalde malen in de buidel getast voor verschillende restauratie- en opknapbeurten. Toch weerhield dat de commissie er niet van het nu weer te doen. Oost: ‘Al die reparaties waren trucs om het orgel in conditie te houden. Nu wilden we het helemaal goed doen.’

Herkomst

Dus werd onder meer achterhaald waar het orgel vandaan kwam, want dat was elf jaar geleden niet bekend. En het orgel is helemaal opnieuw opgebouwd, met authentieke pijpen, afkomstig van een Meere-orgel in Montfoort.

Het houtsnijwerk zit er helemaal nieuw op, naar het voorbeeld van andere orgels van Abraham Meere. Oost: ‘Dat maakt het uiterlijk echt geweldig.’ Belangstellenden kunnen zaterdag 1 juni om 19.30 uur aanwezig zijn bij de ingebruikname van het vernieuwde Meere-orgel. Op zaterdag 8 juni wordt van 10.00 tot 16.00 uur een open dag gehouden, waarbij belangstellenden met eigen ogen het resultaat kunnen bekijken en het orgel zelf kunnen komen bespelen.

Bekijk de hele geschiedenis van het Meere-orgel in de Bethelkerk op www.meereorgel.nl.