Grootste mannenkoren Urk zingen samen op Urkerdag

Urk - De twee grootste mannenkoren van Urk, Hallelujah en Crescendo, treden zaterdag 18 mei samen op in de historische Bethelkerk. Voor de twintigste keer verzorgen de koren dan de feestelijke afsluiting van de Urkerdag.

Tijdens de Urkerdag zetten de Urkers elk jaar hun eigen klederdracht en dorpsgeschiedenis in het zonnetje. Het Urkerdagconcert begint om 18.30 uur en duurt ongeveer een uur. Behalve koorzang staat veel samenzang op het programma. De Bethelkerk staat middenin oud-Urk, vlakbij de vuurtoren. De toegang is vrij. Wel is er een collecte voor een goed doel. Dit jaar is de opbrengst bestemd voor een sponsorloop waarmee twee jonge zangers geld inzamelen voor hulporganisatie Open Doors. Zij doen mee aan de zogenoemde Musketiersmarathon, die eind deze maand in Oeganda plaatsvindt.

Voor de eigen bevolking

Het Urkerdagconcert is allereerst bedoeld voor de eigen bevolking, maar ook mensen van buiten zijn welkom. Omdat het Urkerdag is, zou het mooi zijn als iedereen zoveel mogelijk in klederdracht naar de kerk komt. Dat geeft aan dit zanguur een bijzondere sfeer. De organisatoren raden het publiek aan vooral op tijd te komen. Elk jaar weer trekt het concert zoveel bezoekers, dat de meeste plaatsen al vroeg bezet zijn.
Hallelujah is het oudste koor van Urk en bestaat al meer dan honderd jaar. Ter gelegenheid van de troonswisseling voerde het koor deze maand in Delft, Goes en Amersfoort een indrukwekkende cantate van alle vijftien coupletten van het Wilhelmus uit. Hallelujah telt tachtig leden en zingt christelijke liederen in diverse talen en klassieke koorwerken. Het koor staat onder leiding van de bekende dirigent Bert Moll uit Lelystad.

Het Christelijk Urker Visserskoor Crescendo is opgericht in 1953. Ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum bracht het koor onlangs een dubbel-CD uit met historische opnamen. Crescendo is met meer dan honderd leden het grootste mannenkoor van Urk. Dirigent is Louwe Kramer. Hij is de derde uit de Kramer-generatie die voor dit koor staat. Crescendo zingt uitsluitend Nederlandstalige christelijke muziek.
Crescendo en Hallelujah zingen zaterdag eerst apart enkele liederen. Daarna stellen de mannen zich samen op en sluiten ze als één groot koor het Urkerdagconcert af. Het orgel wordt deze avond bespeeld door Minne Veldman uit Urk.