Zendmast bezorgt Kraggenburgers hoofdbrekens

Kraggenburg - Een constante piep, hoofdpijn, vermoeidheid en storende televisies en computers. Enkele buren rondom de Finsestraat in Kraggenburg hebben er al jaren last van. Zij denken dat de zendmast van buurman P. van 't Westende de oorzaak is.

Maar de buurman is zich van geen kwaad bewust. 'Het zit tussen hun oren'.

De buren - drie gezinnen in totaal - laten het er echter niet bij zitten en zijn een flyeractie begonnen. Vorige week brachten ze zo’n 150 stuks rond in de buurt om te kijken of er meer mensen last hebben van vage klachten, die mogelijk te maken hebben met de zendmast. Meer dan acht huishoudens meldden daarop al dezelfde problemen.

Want bewijs maar eens dat die klachten daar vandaan komen. Buurvrouw Marjan Pul: 'Het Agentschap Telecom van het ministerie zegt glashard dat de medische klachten klinken als science fiction. En de huisarts doet het af als toeval. De technische problemen liggen volgens het agentschap aan onze eigen apparatuur'.

Vast staat in ieder geval dat er een hoge zendmast in de achtertuin van Van 't Westende staat. 'Die mast staat er al sinds 1986', zegt hij. 'Hij zendt maximaal twee minuten per dag een signaal uit. Dat is vergelijkbaar met het zendvermogen van een telefoon. Dus erg weinig'.

Wat hij daar nou precies mee doet, is niet helemaal duidelijk. 'Het is mijn hobby, ik vergaar er informatie mee die ik gebruik'. Volgens de omwonenden bouwde Van 't Westende twee jaar terug een uitschuifbare mast erbij, maar die moest hij op straffe van een dwangsom verwijderen.

Buurvrouw Tina Hulsebos: 'Dat is ook wel gebeurd, maar hij heeft het materiaal uit die nieuwe mast gewoon in de oude gestopt'. Haar man is oud-militair en was daar werkzaam in de telecommunicatie. 'Hij heeft ‘s avonds wel eens veertig volt gemeten met een speciale kippengaasmethode en een multimeter. Dat is een enorme piek'.

De medische klachten rijzen inmiddels de pan uit, stellen de omwonenden. Buurvrouw Geesje Westerhof: 'Ik woon hier sinds 2011 en heb sindsdien last van hoofdpijn, irritaties, slapeloosheid. Als we het dorp uit zijn, is dat over. Mijn zoontje hoort piepgeluiden in zijn hoofd, die hij niet kan beschrijven. Vooral in de weekenden en 's avonds'.

Daarnaast zijn er veel technische storingen. Tv-schermen die van kleur veranderen, pc’s die vastlopen, spaarlampen die snel leeglopen. Hulsebos: 'Druk op het hoofd, piep in het hoofd, een bromtoon, lusteloosheid, onbehaaglijk voelen, hoofdpijnaanvallen,spier- en gewrichtspijn en slecht zien horen er ook bij. En zo zijn er nog veel meer te noemen'.

Maar Van 't Westende vindt dat het allemaal wel meevalt. 'Mensen die er wel last van hebben moeten naar de dokter. En de dokter zal hen vertellen dat het tussen hun oren zit'.