Gemeente blokkeert standplaats Frank Patat

Dronten - Patatboer Frank van Flierenburg, in Dronten bekend als Frank Patat, kwam vanmorgen voor een verrassing te staan. De gemeente blokkeerde zijn stek aan de Energieweg, omdat hij de vergoeding voor zijn standplaats niet heeft betaald.

Behalve de blokkade van zijn standplaats bracht de gemeente ook een bezoek aan de loods van de patatboer aan de Bedrijfsweg 9, 'om vast te stellen of er sprake is van een brandveilige omgeving'.

De gemeente is overgegaan tot deze rigoureuze maatregel, omdat Van Flierenburg, ondanks herhaaldelijke betalingsherinneringen van de gemeente, nog steeds niet aan zijn financiële verplichtingen heeft voldaan.

Het is niet de eerste keer dat Frank Patat en gemeente Dronten in de clinch liggen. De patatboer heeft een lange tijd geen vaste standplaats gehad. Na bemoeienis van De Nationale Ombudsman kreeg de snackwagen in februari 2012 een vaste standplaats aan de Energieweg.

Als reactie op de commotie die door de blokkade van de standplaats is ontstaan, kwam de gemeente vanmiddag met een officiële verklaring op haar website. Het college heeft besloten de standplaats van Van Flierenburg te blokkeren 'om een lastige ontruiming met heet frituurvet te voorkomen'. Zijn vergunning is ingetrokken omdat de patatboer niet aan de Algemene plaatselijke verordening (APV) voldoet.

Van Flierenburg had veertien dagen de tijd gekregen zijn standplaats aan de Energieweg te ontruimen. Tijdens een gesprek dat afgelopen maandag plaatsvond, werd hij alsnog in de gelegenheid gesteld dit te doen. Dit weigerde hij, volgens de gemeente.

'Geen patat van Frank Patat meer in Dronten', twitterde de patatboer vandaag. 'Op last van de gemeente gesloten om een tientjeskwestie. Schandalig om in crisistijd zo met je ondernemers om te gaan'.

Frank Patat zegt dat hij de gemeente heeft betaald, maar geeft toe dat hij dat te laat heeft gedaan. 'Ik heb een wurgcontract en kan geen bezwaar indienen'. De patatboer gaat nu een kort geding tegen de gemeente aanspannen en denkt sterk te staan.

De patatboer krijgt veel steunbetuigingen op Twitter. Een golf van reacties van veelal bezorgde, boze jongeren. Zo schrijft Sander Knol: 'Hebben ze niks beters te doen?' En @ikbenCharlotte_ twittert verontwaardigd: 'Neeee, Frank Patat mag niet sluiten!'

Zelf belooft Frank Patat op Twitter: 'Heel Dronten krijgt gratis friet als burgemeester Aat de Jonge vertrekt'.