Ooievaars Natuurpark spelen hoofdrol in Green-Kids

Lelystad - De ooievaars in Natuurpark Lelystad spelen binnenkort een hoofdrol in het tv-programma Green-Kids van RTL Telekids. Een ploeg van RTL maakt vanmiddag opnames in het Natuurpark.

In het programma Green-Kids staan kijken, doen en beleven in het Nederlandse landschap centraal. Elke aflevering gaat presentator Lodewijk Hoekstra met een Green-Kidsteam van drie tot vier kinderen op pad voor een ‘groen’ avontuur.

Dit keer staan de ooievaars in Natuurpark Lelystad in de spotlights. Samen met terreinbeheerder Rini van der Weele van Het Flevo-landschap mogen de kinderen de ooievaars voeren. Daarna maken ze een groot nest, dat de ooievaars volgend jaar als basis kunnen gebruiken om te broeden. En uiteraard mogen de kinderen Rini het hemd van het lijf vragen over deze bijzondere vogels.

Ooievaar in Flevoland

Midden jaren zeventig was de ooievaar nagenoeg verdwenen uit Nederland. Dankzij een reddingsprogramma van Vogelbescherming Nederland doen ze het nu weer goed. Ook in Natuurpark Lelystad werden vanaf 1980 ooievaars uitgezet in het kader van herintroductie van de soort in Nederland.

In het voorjaar van 1997 werd er een vliegkooi geplaatst waar ongeveer twintig ooievaars in gehouden konden worden. Na een aantal jaar is de kooi opengezet en de dieren vliegen nu vrij rond. Op diverse plaatsen in het park zijn nestpalen aanwezig waar de ooievaars hun nest op kunnen bouwen.

Er is nu een groot aantal stellen in het Natuurpark die zich al meerdere malen succesvol hebben voortgeplant. Een aantal van de eerste dieren overwinteren in het Natuurpark. Zij hebben hun ‘trekdrang’ verloren. Hun jongen trekken wel elk jaar tegen het einde van de zomer naar Spanje en Afrika om daar te overwinteren. In het vroege voorjaar komen zij weer terug naar het Natuurpark. Er zijn dan veel ooievaars te zien die druk bezig zijn met het bouwen van hun nesten en het grootbrengen van de jongen.

Uitzending

Green-Kids is van maandag tot en met vrijdag te zien om 17.05 uur, zaterdag 10.10 uur en zondag 9.00 uur bij Telekids op RTL 8. Het is nog niet bekend wanneer de opnames worden uitgezonden die in Natuurpark Lelystad zijn gemaakt. De wordt bekend gemaakt op de website of de Twitteraccount van Het Flevo-landschap.