Markering vliegtuigwrakken in de Noordoostpolder

Noordoostpolder - De stichting 'Ongeland' gaat plekken in de Noordoostpolder waar in de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen zijn gecrasht, markeren met een paal. De gemeente Noordoostpolder heeft een financiële bijdrage toegezegd.

Eén eigenaar van een perceel van een vliegtuigcrashplaats heeft al toestemming gegeven voor de plaatsing van de markeringspaal.

Komende weken worden perceeleigenaren die op hun perceel een vliegtuigcrashplaats hebben, bezocht door bestuursleden van de stichting. Zij zullen toestemming vragen voor de plaatsing van een markeringspaal.

De plaatsing van markeringspalen bij vliegtuigwrakken in de Noordoostpolder is een vervolg op de plaatsing van deze herdenkingspalen in Oostelijk Flevoland. Daar werd op 29 april 2011, op initiatief van de Stichting 4 mei Herdenking Dronten, de eerste paal geplaatst aan de Eskimolaan in Dronten.

Verschillende markeringspalen zullen ondersteund worden door een publicatie over de vliegtuigcrashplaatsen. Deze publicatie bevat naast de missie en berging ook het persoonlijke verhaal van de verschillende bemanningsleden. Door kennis te hebben van de verhaal achter de toestel en haar crew wordt een vliegtuigwrak veel meer dan alleen een stuk achtergebleven metaal.

Naast de markeringspalen heeft stichting 'Ongeland' een project 'Vertellers op school'. Hiervoor is er een poule van vertellers (ooggetuigen en vrijwilligers die zich verdiept hebben in de Tweede Wereldoorlog), die op aanvraag een bezoek brengen aan basisscholen (groep 8) en het voortgezet onderwijs. Scholen kunnen zich melden wanneer zij een verteller op school willen hebben.

Eigenaars van een perceel met een vliegtuigcrashplaats of belangstellenden voor een lezing op school kunnen dit doorgeven via een e-mail naar a.doppert@telfort.nl.