Waterloopbos, Poldertoren en kerk Nagele beoogde rijksmonumenten

Noordoostpolder - Het Waterloopkundig Laboratorium in het Waterloopbos, de Poldertoren in Emmeloord en de Gereformeerde kerk in Nagele zijn voorgedragen als rijksmonument. Dit maakte minister Jet Bussemaker vandaag bekend in het Evoluon in Eindhoven.

De drie objecten in de Noordoostpolder zijn de enige Flevolandse kansmakers op de status van rijksmomunent. In totaal zijn er 89 bouwwerken uit de late wederopbouwperiode (1959-1965) gekozen uit een totaal van 700 suggesties. Vanwege hun schoonheid of cultuurhistorische betekenis kunnen gebouwen als rijksmonument beschermd worden. Ze moeten wel minimaal 50 jaar oud zijn.

Het Waterloopbos is aangelegd in 1944 en is daarmee, samen met het Voorsterbos, het oudste bos van Flevoland. Het bos ligt in het buitengebied van Marknesse. In 1952 droeg de Rijksoverheid het Waterloopbos over aan het Waterloopkundig Laboratorium. In dit onderzoeksinstituut testten wetenschappers van het Waterkundig Laboratorium in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw uit hoe allerlei bouwwerken in het (bewegende) water werkten en stand hielden.

De Poldertoren is gebouwd tussen 1957 en 1959 en is een ontwerp van de architecten Pot en van Gent. De toren is één van de hoogste, voormalige watertorens van Nederland.

De Gereformeerde Kerk in Nagele werd in 1958 ontworpen door architect Bakema en werd in 1960 in gebruik genomen. De Gereformeerde Kerk is inmiddels opgegaan in de PKN.

In 2007 werden al 100 monumenten uit de vroege wederopbouwperiode (1940-1958) aangewezen als rijksmonument.