GroenLinks Dronten wil opheldering over woningprijzen

Dronten - De fractie van GroenLinks in Dronten vindt de prijsontwikkeling van nieuwbouwprojecten, nadat er door de gemeente stimuleringsmaatregelen zijn genomen, merkwaardig. De fractie wil niet dat potentiële kopers geld mislopen.

'Daar waar de projectontwikkelaar en de gemeente adverteren met een korting van 25.000 euro voor de woning lijkt deze bij bepaalde projecten slechts 2.000 euro te zijn. GroenLinks wil hierover volstrekte helderheid omdat het onacceptabel zou zijn dat het verschil van 23.000 euro niet bij toekomstige inwoners van Dronten maar bij de ontwikkelaar zou terechtkomen', aldus het persbericht van de fractie.

Projectontwikkelaar Van der Steeg noemt in een advertentie voor nieuwbouwprojecten in De Gilden, die op 20 februari in de krant stond, kortingen tussen de 15.000 en 25.000 euro op de vrij op naam prijs. GroenLinks heeft deze prijzen vergeleken met de prijzen zoals deze bekend waren vóór die tijd en constateert een 'bijzonder verschil'. 'Voor het project ‘Jonatan’ wordt bijvoorbeeld in de advertentie reclame gemaakt voor een prijs van 267.000 euro inclusief een korting van 25.000 euro. In eerdere communicatie-uitingen, zoals de website van Van der Steeg, stond deze zelfde woning echter in de verkoop voor 269.000 euro. In beide gevallen gaat het om prijzen vrij op naam'.

GroenLinks trekt daaruit de conclusie dat de werkelijke korting slechts 2.000 euro bedraagt. 'Overigens treden bij andere typen woningen van dezelfde projectontwikkelaar ook prijsverschillen op, waarbij de potentiële kopers tussen de 3.000 en 4.000 euro korting mis lijken te lopen', aldus fractievoorzitter Paul Vermast.

GroenLinks vraagt zich af wat nu de werkelijke korting is die potentiële kopers van deze nieuwbouwprojecten ontvangen en waar het verschil in het voorbeeld van 23.000 euro blijft. 'Het kan niet zo zijn dat dit verschil terecht komt bij de ontwikkelaar en niet bij de kopers van deze nieuwe projecten. De gemeenteraad is akkoord gegaan met de stimuleringskorting op voorwaarde dat 50 procent hiervan wordt bijgedragen door de gemeente Dronten, en 50 procent door te projectontwikkelaar'.

GroenLinks wil daarover van het college van burgemeester en wethouders zo snel mogelijk een antwoord.

Bekijk de vragen aan het college op de website van GroenLinks.