Studenten bouwen en testen solarauto in Lelystad

Lelystad - Nuna 7. Zo heet de solarauto, die studenten van het Nuon Solar Team bouwen en testen in Lelystad. Met dit op zonne-energie aangedreven racemonster doen zij komend najaar in Australië mee aan de wereldberoemde World Solar Challenge 2013.

De bijzondere auto wordt gemaakt bij Schaap Composites en Jachtwerf Schaap Ship Care in Lelystad. Schaap Composites is expert op het gebied van vezelverwerkende kunststof (composiet).

'Het is allereerst de bedoeling dat de mal van de Nuna 7 glad en strak wordt gemaakt', zegt Teunis van Manen, die de solarauto samen met een tiental andere technische hoogvliegers ontwikkelt.

De body van solarauto wordt opgebouwd in Lelystad. Een andere groep studenten is op dit moment in Delft druk bezig met het maken van onder andere de wielophanging en de motor.

Student Teunis van Manen vertelt dat er dit jaar een extra moeilijkheid is ingebouwd. 'De regelementen van de wedstrijd zijn veranderd. Er is bepaald dat er in Australië gereden zal worden met een voertuig met vier wielen (voorheen waren het er drie, redactie) en de bestuurder moet de auto, die voortbeweegt met behulp van zonne-energie, zittend in plaats van liggend besturen.'

'Het is heel fijn dat we bij Jachtwerf Schaap Ship Care terecht kunnen. Ja, en uiteraard hopen we in oktober de beste te zijn. Eigenlijk draait het erom om een auto te ontwikkelen die zoveel mogelijk energie binnenhaalt en zo min mogelijk uitstoot. Daarvoor is het belangrijk dat je een lage luchtweerstand hebt en dat hij betrouwbaar is', glimlacht student Adri Arnoudse.

Veel meer over het bijzondere voertuig willen de studenten niet vertellen, want wie weet leest de concurrentie wel mee…

Lees volgende week meer in FlevoPost.