Burgemeester Gruijters was betrokken bij illegaal lozen Roma

Lelystad - Een plaatselijk politieman in Lelystad regelde begin jaren tachtig valse paspoorten waarmee de Roma in de stad naar de Verenigde Staten konden emigreren. Burgemeester Hans Gruijters, die van de Roma af wilde, was hiervan op de hoogte.

EenVandaag besteedt morgenavond in de uitzending aandacht aan deze illegale praktijken van oud-burgemeester Gruijters in samenwerking met deze 'plaatselijke brigadier'.

Begin jaren tachtig kwamen veel Roma-gezinnen uit Oost-Europa naar Nederland vanwege het liberale klimaat. Een groot deel van hen vestigde zich in Lelystad, met een grote concentratie in de wijk Punter.

Burgemeester Gruijters (overleden in 2005, red.), was de Roma echter liever kwijt dan rijk. In samenwerking met een plaatselijke brigadier besloot hij actie te ondernemen. De politieman zorgde voor valse paspoorten waarmee de Roma naar het land van hun dromen konden gaan: de Verenigde Staten. Ook zorgde de brigadier ervoor dat hun bezittingen per container naar de Verenigde Staten werden verscheept.

Zeker tientallen Roma deden hier vrijwillig aan mee. EenVandaag spreekt morgenavond met Lukas van Steveninck, hij is een van de medeoprichters van de belangenvereniging van de Roma, met auteur Kemal Rijken, schrijver van boek 'Roma' en met Martine Glaser die destijds verbonden was aan woningbouwvereniging Lelystad en helemaal op de hoogte was van deze praktijken.

De uitzending van EenVandaag is vrijdag 22 februari op Nederland 1, aanvang 18.15 uur.