Ooievaars klepperen voorjaar tegemoet

Lelystad - Al klepperend met hun snavels laten de ooievaars zich goed horen in Natuurpark Lelystad. Alsof ze roepen naar hun soortgenoten, die nog moeten terugkomen uit het zuiden.

Jos Huijzer, beheerder bij Het Flevo-landschap, fotografeerde de luidruchtige klepperaars zondag op het nest bij het bezoekerscentrum in het Natuurpark. 'Er blijven elk jaar zo'n 25 ooievaars achter in het Natuurpark. Dit zijn voornamelijk vogels die de reis naar het zuiden niet meer kunnen of willen maken vanwege de leeftijd', legt hij uit. Ooievaars kunnen 25 tot 30 jaar oud worden.

Het is volgens Huijzer ook mogelijk dat er nog een paar vogels tussen zitten, die in het fokprogamma van het Natuurpark hebben gezeten. 'Dat is 15 jaar geleden gestopt omdat het niet meer nodig was'.

Mannetjesooievaars komen als eerste terug van de reis om kwartier te maken en een nest te claimen. De vrouwtjes komen later. Huijzer: 'Ik heb ze in het Natuurpark al zien vliegen met takken in de bek, dus de nesten worden al in orde gemaakt. De ooievaars die blijven kunnen mannen en vrouwen zijn, en ik hoorde dat ze in de hoogspanningsmasten (tegenover de McDonald's, red) ook al bezig zijn'.