'Hans Alders minacht Dronten'

Dronten – De Dronter gemeenteraad voelt zich geminacht door Hans Alders. En dat mag iedereen zich aantrekken: het college, de wethouder en de gemeenteraad.

Waar Hans Alders twee weken geleden nog een lief klein leeuwtje trof in de Dronter gemeenteraad, gisteren bleek dat leeuwtje in een week tijd fors te zijn gegroeid, en liet het zijn klauwen en bek vol tanden zien. Maar wel te laat, veel te laat…

 

Op voorstel van GroenLinks werd er donderdag een interpellatiedebat gehouden over Vliegveld Lelystad. De presentatie van Hans Alders, adviseur van het kabinet over de groei van het vliegveld, had veel vragen opgeroepen, en nodigde uit tot een debat in het openbaar, vond fractievoorzitter Paul Vermast. De gehele gemeenteraad omarmde dat idee.

Wethouder Paul Gach schetste daarbij tot in detail hoe het proces aan de Alderstafel was verlopen. Het overleg tussen de verschillende overheden omtrent de groei van het vliegveld kreeg daarbij een wrange smaak. Agenda’s en stukken werden consequent te laat aangeleverd, van sommige bijeenkomsten is nooit een verslag gemaakt, en de overwinning van onder andere Dronten toen de Raad van State het aanwijzingsbesluit voor het vliegveld vernietigde, bleek een Pyrrusoverwinning. Omdat er daarna werd gekozen voor een andere procedure, bleken niet alleen de invloed en beroepsmogelijkheden van Dronten tot  nul gereduceerd, maar bleken oude afspraken over geluidsoverlast en aantal vliegbewegingen ook niet meer geldig.

 

Het debat donderdag ging ook over de rol die het college heeft gespeeld aan de Alderstafel. Was de gemeenteraad wel steeds goed en volledig geïnformeerd? ‘En waarom bent u, als het zo ging, dan blijven zitten?’ vroeg Vermast zich af. ‘Omdat je aan tafel meer bereikt en informatie vergaard, dan dat je niet aan tafel zit,’ antwoordde wethouder Paul Gach.

Maar uiteindelijk is de gemeenteraad van Dronten het over een aantal dingen eens: het hele proces verdient geen schoonheidsprijs, Hans Alders heeft het buitengewoon slim en bedreven gespeeld, en alles laat een ‘vervelend gevoel’ achter, aldus CDA-fractievoorzitter Jennie Kempenaar. ‘Een gevoel van minachting van lagere overheden, het gevoel van bestuurlijke arrogantie.’

Woensdag in de FlevoPost meer over het debat van donderdag.