Stationsplein
Door Kees Bakker

Kraken

Er vallen twee dingen te zeggen over de presentatie die Hans Alders donderdag hield voor de gemeenteraad.


Ten eerste: als de politiek in Dronten zich ‘overvallen’ voelt door de snelheid van de besluiten, en de weinige invloed die men heeft op de groei van Vliegveld Lelystad, dan heeft men meer dan een kilootje boter op het hoofd. De besluiten zijn al voor de zomer vorig jaar genomen, daar hoef je alleen maar de krant voor te lezen of de besluitenlijst van de Tweede Kamer te raadplegen.
Veel ernstiger is dat de politiek in Dronten kennelijk denkt dat een radicaal ‘Nee’ tegen de uitbreidingsplannen invloed heeft. Het tegendeel is het geval: bij ‘Nee’ heb je ook geen invloed meer op een lichte wijziging van de vliegroutes die de overlast in Dronten doet verminderen en de aanpak van het verkeersknooppunt Roggebotsluis.

Toch lijkt het alsof de politiek van het college van burgemeester en wethouders verwacht de kont tegen de kribbe te gooien als er niet wordt vastgehouden aan eerder milieu-afspraken uit de ‘Planologische Kernbeslissing’ van 2004, waarin nog gesproken wordt over 10.500 vliegbewegingen. Wethouder Gach en de gemeenteraad leken elkaar niet te begrijpen donderdag op dit punt, iets wat wel vaker voorkomt. Alders legde uit dat aan de regio de vraag gesteld is ‘Wilt u meedenken over een groei die verder gaat dan die afspraken?’, en stelde van niemand een ‘Nee’ te hebben gehoord. Paul Gach zei dit punt wel te hebben aangestipt, maar dat was uiteindelijk niet van invloed op het advies van Alders: die had geen unanimiteit in de regio nodig voor zijn advies, zoals bij de groeiplannen van Schiphol wel het geval was.

Dat de oppositie hier op duikt als een bok op de haverkist, valt te begrijpen. De toon waarmee dat gebeurt, is soms wel stuitend. Dat raadslid Paul Vermast van GroenLinks zegt dat het college na een ‘prettig verlopen’ gesprek met Alders en een brief van hem ‘draait als een blad aan de boom’, zou je nog kunnen zien als een politiek spel. Hij moet ten slotte wel oppositie voeren. Dat hij donderdag vervolgens stelt ‘Waarom zouden we voor zijn? De gevolgen zijn voor Dronten dramatisch, veel lawaai, en de werkgelegenheid is voor Lelystad en Almere’ deed niet alleen bij Hans Alders de wenkbrauwen fronzen. ‘Dramatisch’ kun je de verwachte geluidsoverlast echt niet noemen, en misschien dat er straks ook nog wel wat Drontenaren een baan vinden op de tweede luchthaven van Nederland.

Echt stuitend wordt het pas als je het tweetgedrag van Statenlid Simon Miske van GroenLinks bekijkt. ‘Vliegmaatschappijen willen helemaal niet vliegen op Lelystad, maar volgens Alders geeft Schiphol ze straks gewoon geen keuze. Dwang dus,’meldt hij op de boodschap van Alders dat als bepaalde vliegtuigmaatschappijen straks niet meer op Schiphol kunnen vliegen omdat die vol is, ze wel zullen moeten uitwijken naar Lelystad.  Op de boodschap van Alders dat er absoluut niet in de nacht gevolgen zal worden op Lelystad, alleen bij calamiteiten, tweet Miske ‘Terechte zorgen bij raadsleden over mogelijke nachtvluchten op vliegveld Lelystad. Tussen 24.00 en 6.00 uur wordt er, in principe, niet gevlogen.’ Dat is echt te gek voor woorden. Kennelijk wil Miske de garantie dat als een vliegtuig een noodlanding moet maken, dat maar gebeurt op het Markermeer, maar niet op Vliegveld Lelystad. Dan maar een paar honderd doden.


Maar goed, Vermast en Miske zijn  dan ook van GroenLinks, en met die partij kun je honderdduizend gesprekken hebben over de groei van het vliegveld, en met evenzoveel goede argumenten of afspraken komen, men blijft toch tegen. Het risico dat je dan loopt, als je je zo opstelt, is dat je in dat debat niet meer serieus wordt genomen. Daar moet de Dronter gemeenteraad even serieus over nadenken.
Maar er is nog een tweede punt. De discussie van donderdag in de raadszaal van het gemeentehuis trok nog geen tien belangstellenden op de publieke tribune. Bij een gemiddelde raadsvergadering is het drukker.  Ook dat is een punt waar de Dronter politiek even goed over moet nadenken. Hoort u de hersens al kraken?


Kees Bakker