Van zoet biertje naar volwassen brouwerij

NAGELE - Zijn allereerste biertje was veel te zoet. 'Niet smerig of zo, maar wel zoet', herinnert Kasper Katuin (37) uit Nagele zich nog. Vijftien jaar later is zijn Kasparus bierbrouwerij uitgegroeid tot een goedlopend bedrijf met allerlei verschillende biersoorten, maar ook andere bezigheden. Deze week werd het jubileum gevierd met een etentje en receptie.

Katuin begon als tiener al met het brouwen van bier. Zijn zus had een Engelse vriend die zelf bier maakte en Katuin kreeg al snel de smaak te pakken. 'Ik raakte ermee besmet. Bij mijn ouders thuis in de keuken was ik er hartstikke druk mee.' Samen met een andere vriend maakte hij de meest uiteenlopende soorten. En hoewel ze in het begin alles zelf opdronken, raakte de schuur bij vader en moeder Katuin al snel vol. 'We besloten het te gaan verkopen en dat bleek een groot succes.' Café The Bottom werd bijvoorbeeld een vaste klant en de Librije in Zwolle. Katuins hobby groeide langzaam uit tot een echt bedrijf. En zo'n twee jaar geleden waagde hij de sprong en vestigde zich in een pand aan de Eggestraat in Nagele om zich fulltime met Kasparus bezig te houden. Een goeie keuze, vindt hij nog steeds. 'We hebben het lekker druk en ik doe werk dat ik leuk vind. Geen dag is hetzelfde. Het ene moment ben ik etiketten aan het plakken en het andere moment serveer ik een maaltijd. Ik weet 's ochtends nooit precies hoe de dag er uit gaat zien en dat vind ik heerlijk.' Bierbrouwen is nog steeds de hoofdtak van Kasparus, maar daarnaast is er veel meer. Katuin: 'In combinatie met bier is hier eigenlijk alles mogelijk. Mensen kunnen het proeflokaal reserveren voor lezingen, workshops, etentjes en bedrijfsfeestjes. Alles kan, we leveren maatwerk en improviseren is onze kracht.' Daarnaast maakt Katuin zelf nog wat andere dranken, zoals berenburg en boerenjongens en hij levert veel Hongaarse dranken en eten. 'Ik kom al sinds mijn jeugd in Hongarije en ben verknocht aan dat land. Het eten is lekker en bepaalde biersoorten en champagne ook.' Kortom, Kasparus is van alle markten thuis. Katuin is er trots op dat hij voornamelijk streekproducten gebruikt voor zijn gerechten en dat zijn biertje Rode Engel ontzettend veel wordt verkocht. Want het brouwen van bier blijft toch zijn grootste passie. 'Daarom is onze slogan ook Liefde smaakt. Ik doe dat nog altijd met heel veel plezier.' Zijn maatje Eddy met wie hij ooit het vak ontdekte, is ook nog steeds betrokken bij zijn bedrijf. Katuin: 'Hij is mijn gruitmeester en beheert alle recepten. Laatst keken we onze eerste handgeschreven logboeken nog eens door. Daar stonden conclusies in als 'Smaakt vies, nooit meer maken' of 'Volgende keer beter, zeven' en 'Hier heel veel van maken'. Echt mooi om terug te lezen. Tegenwoordig gaat dat allemaal veel professioneler en op de computer, maar die goeie ouwe tijd zullen we nooit vergeten.' Meer informatie: www.kasparus.nl