Oneigenlijk grondgebruik levert Dronten in ieder geval een ombudsman/vrouw op

Dronten - De politiek in Dronten heeft donderdag een streep gezet onder het dossier ‘oneigenlijk grondgebruik’, door formeel als gemeenteraad in te stemmen met de aanbevelingen uit een rapport van de Rekenkamer over dit hoofdpijndossier.

Belangrijkste aanbeveling: er komt een lokale, onafhankelijke ombudsman of ombudsvrouw in Dronten, waar inwoners hun beklag kunnen doen over de werkwijze van de gemeente.

Het college van b+w had de aanbevelingen van de Rekenkamer al eerder overgenomen, maar omdat formeel de gemeenteraad opdrachtgever is van de Rekenkamer, leek het de raad goed dat zelf ook te doen. D66 diende daarvoor een voorstel in, gesteund door GroenLinks, het CDA en Leefbaar Dronten. Het voorstel werd daarop aangenomen.

De streep betekent niet dat het dossier nu helemaal is afgesloten, want er lopen nog 140 zaken tussen inwoners en de gemeente over oneigenlijk grondgebruik. En het beleid blijft dat als mensen bewust of onbewust een stuk gemeentegrond in gebruik hebben genomen, dat niet mag. Maar er zijn lessen geleerd uit het verleden: de communicatie moet anders, het dossier verdient maatwerk en moet niet alleen juridisch worden ingestoken.

Geen landjepik

D66 nam nog wel even de gelegenheid te baat haar beklag te doen over de term ‘landjepik’ in dit dossier door sommige media. Want die term geeft het nou net de lading die het niet verdient: alsof burgers opzettelijk land van de gemeente pikken en criminelen zijn. Wethouder Ton van Amerongen gaf aan dat die term door de gemeente in ieder geval nooit is gebruikt. ‘Het is jammer, maar zo is het in de volksmond gaan heten.’