Dronten studeert op eventuele vuurwerkinleveractie

Dronten - De gemeente Dronten gaat onderzoeken of er dit jaar een 'vuurwerkinleveractie' kan worden gehouden. Burgemeester Jean Paul Gebben waarschuwde wel voor te veel optimisme. 'Het is echt niet zo eenvoudig als ergens een ton met water neerzetten waar mensen hun vuurwerk in kunnen gooien'.

De vuurwerkinleveractie is een idee van GroenLinks. Nu het kabinet toch besloten heeft tot een vuurwerkverbod, lijkt het de partij een goed idee om mensen de mogelijkheid te bieden van eventueel reeds verkregen of van eerdere jaren bewaard vuurwerk af te komen, zonder dat af te steken uiteraard. Daarmee zou ook illegaal vuurwerk van de straat kunnen worden gehaald.

De burgemeester heeft het idee woensdag besproken in een veiligheidsoverleg en waarschuwt dat er wat haken en ogen aan zitten. ‘Het Openbaar Ministerie moet daar toestemming voor geven. Verder moeten er allerlei veiligheidsmaatregelen worden genomen rondom zo’n inleveractie.’ Want één van die haken en ogen is dat illegaal vuurwerk sowieso verboden is, maar dat het vervoeren van vuurwerk buiten de daarvoor aangewezen tijden waarop het gekocht kan worden, dat ook is.

Ton voor wapens

Van een geheel andere orde, en toch zijn er raakvlakken: Dronten heeft dit jaar niet meegedaan aan de landelijke wapeninleverweek. In de ‘Week van de veiligheid’ van 11 tot en met 17 oktober konden op tal van politiebureaus in Nederland straffeloos wapens worden ingeleverd. In Dronten werd er echter een andere keuze gemaakt, omdat zo’n inleveractie wel politiecapaciteit vraagt.

De VVD pleitte er donderdag voor, gesteund door ChristenUnie, D66 en PvdA, volgend jaar te kijken of er een ‘wapeninleveractie light’ kan worden georganiseerd. Daarbij zou kunnen worden gefocust op messen en nepvuurwapens, die eenvoudig in een ton op het politiebureau zouden kunnen worden gedeponeerd. Onder het motto: ‘elk ingeleverd wapen is er één minder dat in verkeerde handen kan vallen’.

Nadenken

Burgemeester Gebben heeft het voorstel overgenomen, maar waarschuwt ook hier voor teveel optimisme. ‘Een wapen in een ton gooien is echt te simpel gedacht. Verder vraagt deze tijd al ongelooflijk veel van de politie. Er moeten ook dienders van ons naar het Museumplein, om daar de orde te handhaven. Dus laat ik met u afspreken dat ik het zal bespreken, samen met Urk en de Noordoostpolder, waarmee we één team vormen, en daar samen een afweging in zullen maken. Daarmee zal ik dan bij u terugkomen, ruim op tijd voor de volgende wapeninleveractie,’ beloofde hij de partijen. Die vonden dat een goed voorstel.