Vrijwel alle buslijnen binnen de gemeente Dronten blijven volgend jaar intact

Dronten - De buslijnen binnen de gemeente Dronten die eerder op de nominatie stonden om geschrapt te worden, kunnen blijven. Dat meldt wethouder Irene Korting op vragen van de SP. Ook de stadsdiensten die door Dronten rijden, blijven rijden.

Commotie en protest

Eerder dit jaar ontstond er veel commotie toen bleek dat de provincie het plan had de meeste bussen die door Dronten rijden te schrappen. In coronatijd werd er veel minder gebruik gemaakt van de bussen en vooruitlopend op een nieuwe concessie die er voor 2023 moest worden voorbereid voor welke busmaatschappij de diensten dan mogen uitvoeren, werd er gekeken waar er alvast geld kon worden bespaard.

Dat betekende dat de lijnen 143, 145, 146, 147 en 663 op de nominatie stonden geschrapt te worden en dat ook de stadsdienst lijn 21/22 het loodje zou leggen. Dat leidde tot een fel protest en acties bij het provinciehuis. Daarop werden de plannen in eerste instantie opgeschort en bleven de bussen rijden. 

Dienstregeling blijft

Nu laat de wethouder de SP weten dat dit ook in 2022 het geval zal zijn. ‘De dienstregeling zal vanaf december 2021 niet wijzigen. Concreet betekent dit dat de dienstregeling van deze lijnen nog steeds gelijk is aan de dienstregeling zoals deze op 8 december 2019, voor de coronacrisis, is ingegaan.’

Alleen de buslijnen 163 (Dronten-Lelystad) en 164 (Swifterbant–Lelystad), met nu één rit per dag, komen te vervallen. 

Nieuwe opzet Stadsdienst

Voor Dronten is dat goed nieuws. Hoe de dienstregeling er dan in 2023 en latere jaren uit zal zien, zal moeten blijken als de aanbesteding voor de nieuwe busconcessie erop zit. Dat zal in de loop van volgend jaar zijn. Wel is de provincie in overleg met de gemeente, de WMO-cliëntenraad, een reizigersorganisatie en Aeres Hogeschool over ‘een passende mobiliteitsoplossing als alternatief voor de stadsdienst’. De uitkomsten daarvan worden ook in de loop van volgend jaar verwacht.