Let hierop bij het vergelijken van zakelijke autoverzekeringen

Aangeboden door: interpolis

Ben je zelfstandig ondernemer en ga je regelmatig op bezoek bij klanten? Dan ben je waarschijnlijk veel onderweg. In dat geval kun je een bedrijfsauto aanschaffen.

Je zet zo’n voertuig op naam van jouw bedrijf, waardoor je van fiscale voordelen geniet. Na aankoop van een zakelijke auto raden wij je aan direct een autoverzekering af te sluiten. Waarom? Omdat je anders niet de weg op mag met dit voertuig. Voordat je een autoverzekering afsluit, raden wij je aan een vergelijking te maken. Probleem is alleen dat veel ondernemers niet weten waar zij op moeten letten als zij zakelijke autoverzekeringen vergelijken. Daarom zetten we in deze tekst de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje.

Waar ben je precies voor verzekerd?

Wie denkt dat iedere zakelijke autoverzekering hetzelfde is, heeft het mis. Net als bij een particuliere autoverzekering maken we ook bij een zakelijke autoverzekering onderscheid tussen drie soorten dekkingen. Allereerst kun je een WA-verzekering afsluiten. Met deze verzekering verzeker jij jouw bedrijfsauto voor wettelijke aansprakelijkheid. Iedereen die in Nederland met een auto op de openbare weg rijdt, is verplicht om deze verzekering af te sluiten. Waarom? Omdat je hiermee verzekerd bent voor schade die je bij anderen aanricht. Het gaat hierbij overigens niet alleen om materiële schade, maar ook schade aan inzittenden valt binnen de dekking van deze verzekering.

Niet iedere ondernemer vindt het prettig om een bedrijfsauto alleen te verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid. Geldt dit ook voor jou? Dan is WA + Beperkt Casco misschien iets voor jou. Een verzekeraar keert in dat geval niet alleen geld uit bij schade aan anderen, maar ook bij schade aan jouw eigen voertuig. Dit gebeurt overigens alleen als het gaat om schade door inbraak, diefstal en joyriding of storm en hagel. Ook ruitschade valt binnen de dekking. Gaat dit voor jou nog niet ver genoeg? Kies dan voor WA + Volledig Casco. Dit wordt ook wel een allrisk autoverzekering genoemd. Met deze dekking ben je in principe verzekerd voor alle schade, zelfs voor schade aan jouw auto als gevolg van een aanrijding.

Hoe zit het met het eigen risico?

Bij het vergelijken van zakelijke autoverzekeringen wordt vaak alleen gekeken naar de dekking. Toch zijn er ook andere punten waar je op moet letten. Het eigen risico is hier een voorbeeld van. Hier krijg je overigens alleen mee te maken als je kiest voor WA + Beperkt Casco. Bij deze dekkingen is er namelijk sprake van een vrijwillig eigen risico. Dit betekent dat je zelf een bedrag kunt kiezen. Je hebt bij de meeste verzekeraars keuze uit 0, 150 of 300 euro. Kies je voor 150 of 300 euro? Dan draai je op voor het eerste deel van de kosten als je schade rijdt met jouw auto. Voordeel hiervan is dat de premie van jouw zakelijke autoverzekering lager uitvalt dan wanneer je kiest voor een eigen risico van 0 euro.

Hoeveel premie betaal je?

De premie is een laatste aandachtspunt bij het vergelijken van zakelijke autoverzekeringen. Ondanks dat we dit punt hier pas als laatste behandelen, is dit iets waar de meeste ondernemers als eerste naar kijken. Niet gek, want je wilt niet onnodig veel betalen voor een autoverzekering. Gebruik je een vergelijkingssite om zakelijke autoverzekeringen met elkaar te vergelijken? Dan zie je vaak in een oogsopslag hoeveel premie je betaalt bij de verschillende verzekeraars. Kies overigens nooit lukraak voor de goedkoopste zakelijke autoverzekering. Waarom niet? Omdat er mogelijk een addertje onder het gras zit, waardoor je niet goed verzekerd bent. Sluit daarom liever de beste zakelijke autoverzekering af.