Niet-verplichte rijbewijzen halen voor het werk verstandige keuze

Aangeboden door: verkeersschool wessel dijk

Voor verschillende beroepen is het behalen van een rijbewijs verplicht. Voordehand liggende voorbeelden zijn beroepen als dat van een ambulancebroeder, van een taxichauffeur, enzovoorts. Zij kunnen niet zonder hun autorijbewijs.

Daarnaast hebben buschauffeurs en bijvoorbeeld mensen op de vrachtwagen een speciaal C-, C1- of D-rijbewijs nodig om hun voertuig te mogen besturen. Overigens geldt voor hen dat ze eens in de zoveel jaar een basiskwalificatie moeten halen. Men noemt dit ook wel code 95. Deze basiskwalificatie wordt vermeld op het rijbewijs. Er zijn ook diverse beroepen waarvoor het halen van een extra rijbewijs niet verplicht, maar wel verstandig is. Denk bijvoorbeeld aan mensen die in magazijn werken en regelmatig een heftruck bedienen. Het afronden van een heftruckcertificaat is in hun situatie heel verstandig.

BE rijbewijs voor mensen in de bouw of hoveniers

Niet alleen voor een magazijnmedewerker geldt dat het halen van een rijbewijs als het heftruckcertificaat verstandig is. Denk ook aan mensen die op de bouwplaats werken. Zij gebruiken de heftruck om de bouwmaterialen op de vrachtwagen of bijvoorbeeld in een aanhanger te laden. Door het heftruckcertificaat te halen, is de kans op ongelukken op de werkvloer veel kleiner. Niet alleen prettig voor jezelf, maar ook voor collega’s. Naast het heftruckcertificaat is ook het afronden van het BE rijbewijs een slimme keuze in veel situaties. Een BE rijbewijs is beter bekend als het aanhanger rijbewijs. Met een regulier autorijbewijs mag je slechts met kleine aanhangers van een beperkt gewicht rijden. Rijd je met zwaar beladen aanhangers, bijvoorbeeld als hovenier, dan kun je daar een boete voor krijgen. Door je BE rijbewijs te halen ga je dit tegen.

Werkgevers stellen extra rijbewijs niet altijd verplicht

Een groot aantal werkgevers verplicht het haar medewerkers niet om een BE rijbewijs of heftruckcertificaat te halen. Mede ook, omdat lang niet alle medewerkers met een zware aanhanger of heftruck moeten kunnen rijden. Toch wordt het ook werkgevers aangeraden dit te promoten onder het personeel. Het maakt medewerkers breder inzetbaar en zorgt voor een veiligere werkomgeving. Door als werkgever een financiële compensatie te bieden aan medewerkers die zo’n certificaat of rijbewijs halen, is de kans groter dat zij dit doen. Overigens hoeft het niet veel tijd te kosten! Het BE rijbewijs kan al in een dag gehaald worden bij verschillende rijscholen.

Als particulier een extra rijbewijs halen

Naast het feit dat mensen voor hun werk een tweede rijbewijs halen naast het reguliere autorijbewijs, zijn er ook veel particulieren die hiervoor kiezen. Met name het BE rijbewijs is populair. Mensen mogen met een langere en zwaardere caravan op vakantie na het afronden hiervan. Ook het vaarbewijs wordt door veel particulieren gehaald. In de afgelopen twee à drie jaar hebben een groot aantal mensen een boot gekocht.