Waarom een eikenhouten vloer in de keuken een geweldig idee is

Aangeboden door: DutzFloors

Je bent er eindelijk uit: die nieuwe keuken gaat er komen. De kleur van het aanrechtblad is bepaald, je nieuwe keukenapparatuur besteld en zelfs de knopjes van de keukenkasten zijn uitgezocht. Nu de vloer nog. Je twijfelt over een houten vloer, want kan dat wel in de keuken? Absoluut! In dit blog geven we je 3 redenen waarom hout in de keuken juist een geweldig idee is.

1: een eikenhouten vloer heeft natuurlijke schoonheid

Hout, en dan met name eikenhout, heeft een natuurlijke schoonheid en straalt warmte uit. Geen wonder dat het een populaire vloerkeuze is. Je ziet de vloeren overal liggen – in Almeerse nieuwbouwwoningen tot aan boerderijen in Luttelgeest.

Waarom hout en keukens zo goed samengaan? Dat heeft te maken met balans. In veel keukens vind je glanzende oppervlakken en harde materialen. Denk aan een natuurstenen aanrechtblad, het fornuis of roestvrijstalen keukenapparatuur. Hout verzacht die hardheid. De natuurlijke lijnen van echt hout brengen de ruimte in evenwicht en geven keukens meteen een warm en huiselijk gevoel. Dat is precies wat je wilt in een ruimte waar je als familie veel tijd doorbrengt. Daarnaast speelt eenheid ook een grote rol. Heb je een eikenhouten vloer in de woonkamer liggen? Dan is het voor het interieur als geheel mooier om diezelfde vloer ook in de keuken te hebben.

2: een eikenhouten vloer kan tegen een stootje

Toch is de uitstraling van hout niet het grootste punt van twijfel. De vraag die veel mensen stellen, is of hout de dagelijkse drukte van een keuken wel aankan. Het Friese Dutzfloors geeft daar een duidelijk antwoord op: dat heeft alles te maken met de beschermlaag.

Komt een houten vloer in de keuken te liggen? Dan is één olielaag niet voldoende. Etens- of drankresten trekken dan alsnog te snel in de vloer, waardoor je de ontstane vlekken er maar moeilijk uit krijgt. En laten we eerlijk zijn: iedereen knoeit weleens in de keuken. Het advies van Dutzfloors: kies in de keuken altijd voor een eikenhouten vloer met twee olielagen.

Naast het aantal beschermlagen dat je laat aanbrengen, speelt ook de manier waarop dat gebeurt een rol. Handmatig oliën brengt vaak oneffenheden met zich mee. De ene plank krijgt net iets meer olie dan de ander, waardoor de vloer niet gelijkmatig is beschermd. Na verloop van tijd kunnen kleurverschillen ontstaan. Dutzfloors brengt de olielagen daarom machinaal aan. Zo dringt de olie diep door in de poriën van het eikenhout en krijgt het de sterke beschermlaag die het nodig heeft in de keuken.

3: door bewerkingen vallen ontstane krasjes niet meer op

Een eikenhouten vloer is goed te bewerken en kan uiteenlopende uitstralingen aannemen. Dat brengt twee voordelen met zich mee. Aan de ene kant kun je de vloer er precies zo uit laten zien als jij wilt. Aan de andere kant heeft het praktische voordelen. Door bepaalde bewerkingen zie je krassen namelijk minder snel.

Zo heeft een geschaafde vloer bijvoorbeeld ruwe delen in de vloer. De houtstructuur is goed zichtbaar en de planken hebben een levendig effect. Eventuele krasjes vallen hierdoor amper op. Ditzelfde geldt voor gerookte of verouderde houten vloeren. Bij Dutzfloors kies je ook zelf de hoeveelheid noesten. Dit zijn de donkere cirkels op hout. Keukenvloeren met veel noesten zijn praktischer om te leggen dan vloeren met weinig noesten.

Zoek je een eikenhouten vloer voor in de keuken? Bezoek de showroom

Het is behoorlijk lastig om online een houten keukenvloer uit te kiezen. Natuurlijk geven afbeeldingen of video’s een globaal idee, maar eigenlijk moet je op hout lopen. Pas dan spreekt het echt tot de verbeelding. En krijg je door hoe de vloer eruitziet in jouw huis. Inspiratie nodig? Gelegen tussen Heerenveen en Drachten, in het pittoreske Beetsterzwaag, vind je de grote showroom van Dutzfloors. Hier liggen uiteenlopende houten vloeren voor in de keuken. Van visgraat en Hongaarse punt vloer tot prachtige rechte planken. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw huis? Kom langs en laat je inspireren. Er staat een enthousiast team op je te wachten.