Behang aanschaffen, welke soorten heb je?

Aangeboden door: behangwereld.nl

Behang behoort echt tot de trends van de afgelopen jaren. Vroeger had het vaak een wat suffig imago, vage printjes en lelijke texturen voerden de boventoon. Maar de laatste jaren is daar veel verandering in gekomen. Printjes zijn hip en hoe gekker hoe beter lijkt soms.

Begin je ook besmet te raken met het behang virus maar weet je nog niet zo goed hoe je moet beginnen? Wij leggen de soorten aan je uit.

Allereerst zijn er twee soorten, zo heb je behang van papier en kunststofbehang. Deze ijn weer onder te verdelen in verschillende soorten. Wij lichten het toe.

Behang van papier

De varianten van behang van papier zijn papierbehang, simplex behang, duplex behang, rauhfaserbehang en vliegbehang.

Papierbehang is een soort die echt heel veel verkrijgbaar is. Het is een behangsoort die het erg goed doet op muren! Het is vrij goedkoop en je kunt het in werkelijk allerlei kleuren kopen. Papier is een natuurlijk materiaal en ademt dus. Handig is ook dat papierbehang het langst meegaat! Bovendien kun je het er vrij makkelijk afweken als je ander behang erop wil hebben.

Simplexbehang

De naam zegt het eigenlijk al, dit is de simpele variant van papierbehang. Het bestaat uit één laagje papier en is hierdoor niet heel sterk. En doordat het echt een vrij dunne laag is, zie je alle oneffenheden eronder ook!

Duplexbehang

De tegenhanger van Simplexbehang is Duplexbehang. Dit behang bestaat uit twee lagen die veel steviger zijn samen. Het is ook veel makkelijk om hier als starter mee te beginnen. Het is vrij makkelijk aan te brengen en oneffenheden zie je niet snel!

Rauhfaserbehang

Rauhfaserbehang is lekker goedkoop en bovendien heel stevig. Dit komt doordat er houtvezels tussen het papier zijn geplaatst. Door de stevigheid is het ook een behang waar je makkelijk overheen kunt schilderen.

Last but not least van het papierbehang is vliegbehang. Vliegbehang heeft een vlieslaag, een voordeel is dat het heel stevig en afwasbaar is. Handig voor bijvoorbeeld het trapgat. Hier komen altijd veel vlekken en beschadigingen op, dat zal minder snel gebeuren met vliesbehang.

Vinylbehang

De andere soort is vinylbehang. Dit is een kunststofbehang die geschikt is voor bijvoorbeeld natte ruimtes. Dan moet je denken aan badkamers en keukens bijvoorbeeld! Een groot voordeel is dat vinylbehang enorm lang meegaat! Door de kunststof bovenlaag heb je minder last van beschadigingen of verkleuringen.

Vinylbehang heeft twee varianten; geschuimd vinyl en vlak vinyl. Vlak vinyl is enorm egaal en alleen geschikt als je een perfect strakke ondergrond hebt. Geschuimd vinyl verbergt oneffenheden op een muur. Dus die laatste is meer geschikt als je begint met behangen.

Toch zul je uitkomen bij papierbehang voor de eerste keer. Dit is wat de meeste bouwmarkten verkopen! Het is natuurlijk wel altijd beter is om behang bij een speciaalzaak te kopen, dit kan bijvoorbeeld online via behangwereld. Hier heb je een ruime keuze uit behang. Kies je kleur, patroon en behangsoort snel!