Ontmoetingskerk Lelystad viert vijftigjarig bestaan met jubileumweekend

Lelystad - De Ontmoetingskerk in Lelystad viert in het weekend van vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 oktober haar vijftigjarig jubileum.

Vrijwilligers spelen een grote rol in de Ontmoetingskerk. Een groep talentvolle jongeren heeft daarom vijftig vrijwilligers geportretteerd voor een fototentoonstelling. De opening van deze expositie is vrijdag 29 oktober om 20.00 uur in de Ontmoetingskerk. De vijftig foto’s hangen de hele maand november in de kerk. Die is dagelijks open van 10.00 tot 12.00 uur.

Reünie

Zaterdagmiddag 30 oktober is er van 14.00 tot 17.00 uur een reünie voor iedereen die de afgelopen jaren op een of andere manier bij de kerk betrokken is geweest. Zondag om 10.00 uur wordt het feestweekend afgesloten met een bijzondere jubileumdienst.

De herinneringen aan vijftig jaar Ontmoetingskerk zijn vastgelegd in een speciaal gemaakte brochure met de titel 'Herinneringen aan vijftig jaar Ontmoetingskerk'. Tijdens de reünie wordt het eerste exemplaar overhandigd. Daarna kunnen alle geïnteresseerden een brochure mee naar huis nemen.

Geschiedenis

Op 21 november 1970 werd de eerste steen van de Ontmoetingskerk gelegd door twee basisschoolkinderen. In augustus 1971 was de officiële opening. De Amsterdamse ontwerper en architect Onno Greiner was geïnspireerd om op de kale poldergrond een kerk te bouwen met spanten die hoog boven de aarde, die nog woest en ledig was, uitstegen. Middenin de woestenij van Lelystad-Zuid (zo heette de wijk toen) verrees een imposant dak dat naar de hemel wees met zaaltjes en gangen die een tuin omsloten en samen de Ontmoetingskerk vormden.

Het moest een multifunctioneel gebouw worden en dat is wel gelukt, want de kerk heeft in de loop der jaren onder anderen dienst gedaan als stembureau, tentoonstellingsruimte, school, examenlokaal, rechtszaal, theater en bioscoop.