Bedrijven en gemeenten doven 30 oktober hun lichten

Lelystad - Reclameverlichting, aanschijnverlichting en kantoorverlichting is hinderlijk. Vooral als deze na 00.00 uur nog blijft branden. Dat is een uitkomst van een landelijke enquête die de Natuur- en Milieufederaties verrichten onder honderden Nederlanders.

Lichten 's nachts laten branden

Onlangs vond onderzoek plaats bij bedrijven naar onnodige verlichting in de nacht. Zo ook in Flevoland. Hieruit blijkt dat nog veel bedrijven ’s nachts lichten laten branden. Natuur en Milieufederatie Flevoland roept daarom speciaal bedrijven op om op zaterdag 30 oktober mee te doen met de Nacht van de Nacht en de lichten ’s nacht te doven.

Regionale verschillen

Maar liefst 58% van de Flevolandse bedrijven had onnodige verlichting branden. 25% minder dan vorig jaar. 21% van de bedrijven heeft onnodige binnenverlichting aan, vorig jaar was dat 28%. 27% heeft nog steeds onnodige buitenverlichting aan (vorig jaar 30%) En 9,4% van de bedrijven had zowel binnen als buiten de verlichting branden. Bedrijven verspillen met onnodige nachtelijke verlichting jaarlijks zo’n 536 miljoen kWu (stroomverbruik van 150.000 huishoudens). En er is een simpele oplossing, door sensors aan te brengen wordt verlichting automatisch gedoofd en springt het aan bij onraad.

Initiatief aanmelden

Bedrijven en organisaties die mee willen doen kunnen hun initiatief aanmelden op de site van Nacht van de Nacht. .

Natuur- en Milieufederatie Flevoland (NMFF) organiseert deze nacht samen met anderen in Flevoland. Tijdens de Nacht van de Nacht zijn ook diverse activiteiten te doen die de schoonheid van de nacht benadrukken.