Dagje in de natuur werken

Dronten - Landschapsbeheer Flevoland houdt vrijdag 5 en zaterdag 6 november in Dronten natuurwerkdagen. Er zijn verschillende klussen, zoals wilgen knotten, insectenhotels bouwen en zwerfvuil opruimen.

Biodiversiteit

Alles dit jaar staat in het teken van biodiversiteit. Ook vindt Landschapsbeheer het belangrijk mensen te bereiken die graag een keer kennis maken met natuur en deze stap nog niet hebben kunnen óf durven maken. De organisatie roept mensen die willen deelnemen aan de natuurwerkdagen iemand uit zijn of haar nabije omgeving mee te nemen.

Vrijdag 5 november worden in het Torenbosje vlieren, elzen en bramen uit de bosrand en langs de paden verwijderd met schaar en schop. Extra handen zijn welkom.

Zagen en sjouwen met takken

In het Van Veldhuizenbos is er zaterdagochtend 6 november leuk werk voor kinderen; zagen en sjouwen met takken. Vogels, egels en muizen worden blij van de takkenrillen, die van de takken worden gestapeld. Ook aan kikkers en padden bieden takkenrillen dekking.

Wie iets wil doen op een plek waar je anders niet kan komen kan zaterdagochtend naar natuurstrook Van Werven in Biddinghuizen. Daar wordt boomopslag geknipt en gezaagd en worden de takken afgevoerd. Deze klus is ook geschikt voor (jonge) kinderen.

Plas met een moeras

Voormalig zanddepot Kamperhoek is omgetoverd in een plas met een moeras. Het bos is rijk aan vogels en zoogdieren. Er is een vogelkijkhut met uitzicht op de plas en het moeras en er loopt een gemarkeerde wandelroute door het gebied. Op zaterdagochtend 6 november worden hier wilgen geknot.

Schone Randmeren bundelt op zaterdag graag de krachten om iets te doen aan het afval langs de oevers van de Randmeren bij Dronten. Door het samenkomen van een aantal grote rivieren is Nederland één van de grootste afvoerputjes van Europa. Een groot deel daarvan komt van rivieren, meren en het vasteland. Zij nodigen verenigingen uit om als groep te komen opruimen. Ook voor kinderen is dit leuk (en leerzaam).

Vruchtbare zeeklei

Het Harderbos bestaat nog maar vijftig jaar. Door de vruchtbare zeeklei groeien de bomen en struiken als kool. Je wandelt er langs dikke populieren, essen, eiken en beuken. Bomen die omvallen, blijven liggen als voedselbron voor mossen, schimmels, paddenstoelen en insecten. Nieuwe oernatuur waar je heerlijk doorheen kunt dwalen.

Een stuk wordt omgevormd tot nat schraalland. De bedoeling is dat er geen wilgen in voorkomen. Anders zou het hele gebied bos worden. De vrijwilligers gaan dus wilgen trekken.

Eigen terrein

De Flevo-scouts gaan op hun eigen terrein aan de slag. Een muur bouwen van oude tegels als leefplek voor insecten en een insectenhotel maken. Verder de bosrand snoeien, een hekwerk plaatsen om de natuur te beschermen en ook nog zwerfaval opruimen in en rond het terrein. Ze komen altijd handen tekort om alle ideeën uit te voeren. Genoeg te doen dus!

Op www.natuurwerkdag.nl staat meer informatie over de klussen. Wie de handen deze dagen in de natuur uit de mouwen wil steken dient zich van tevoren op te geven via de site van de natuurwerkdag. De locatieleiders weten dan hoeveel gereedschap, koffie, thee en versnaperingen ze mee moeten nemen.