Hulp gezocht voor opruimacties langs Flevolandse Randmeren

Dronten / Zeewolde - De gemeenten Dronten en Zeewolde gaan samen met bewoners de strijd aan tegen plastic afval op de oevers van de Randmeren. Samen met IVN Flevoland zoeken zij sport- en cultuurverenigingen die afval willen opruimen.

Wereldwijd sterven jaarlijks miljoenen zeedieren door afval in zee. Door het samenkomen van een aantal grote rivieren is Nederland één van de grootste afvoerputjes van Europa. Alleen al in de Noordzee komt naar schatting jaarlijks 20 miljoen kilo afval terecht. Een groot deel daarvan komt vanuit rivieren, meren en van het vasteland. Inge Beukema, IVN Flevoland: ‘Langs de oevers van de Randmeren hebben we veel piepschuim, plastic rietjes, zakjes, dopjes, eet-bakjes en blikjes gevonden. Graag bundelen we de krachten om hier iets aan te doen. Samen maken we het verschil.’

Opruimacties in november

De opruimacties langs de Randmeren staan gepland in november. Op zaterdag 6 november, op Natuurwerkdag, wordt er opgeruimd in gemeente Dronten en op zaterdag 13 november in gemeente Zeewolde. De groepen krijgen ieder een stuk van 1 tot 2 kilometer oever toegewezen om schoon te maken. Verenigingen kunnen tot en met 24 oktober aanmelden voor de opruimacties via de website van IVN Flevoland. Op donderdagavond 28 oktober wordt er voor de contactpersonen een online informatiebijeenkomst georganiseerd. In elke gemeente is er plek voor vijf verenigingen. Bij meer dan vijf aanmeldingen vindt er een selectie plaats.

[De tekst gaat verder na de foto]

Schone Randmeren

Het is voor het eerst dat er vanuit Schone Rivieren opruimacties worden georganiseerd langs de Randmeren. De opruimacties langs de Randmeren worden mogelijk gemaakt door IVN Flevoland, de provincie Flevoland en gemeenten Dronten en Zeewolde. Er wordt nauw samengewerkt met Rijkswaterstaat, Waterschap Zuiderzeeland, landschapsbeheerders en andere lokale netwerken.

De opruimacties langs de Flevolandse Randmeren zijn onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation. Het doel van Schone Rivieren: plasticvrije rivieren in 2030. Naast de opruimacties loopt ook een grootschalig meerjarig afvalonderzoek met behulp van citizen science. Dat is dataverzameling door vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek. De resultaten uit het onderzoek worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om beleid aan te scherpen en lekkages te stoppen. Kijk hier voor meer informatie.