Column Wijnne's Waarheid | Sportbeleving

Ajax speelde in de Champions League de thuiswedstrijd tegen Besiktas. Ik viel vlak voor rust in de wedstrijd - heel fanatiek ben ik niet als het om voetbal gaat - en na een paar minuten zag ik het ineens. Volle tribunes. En echt geluid vanaf de tribunes.

Op het moment dat voetbal tijdens de coronapandemie op zeker moment weer mocht werden wedstrijden ook weer uitgezonden. Met lege tribunes, want publiek was verboden. Ergens vond iemand het een goed idee de beelden te voorzien van stadiongeluiden. Je hoorde een massaal oeh in een leeg stadion bij een gemiste kans en je hoorde supportersgezang terwijl er geen supporters te bekennen waren. Ik denk dat ik het minder naargeestig had gevonden als er niet kunstmatig stadionsfeer was gecreëerd, maar je gewoon spelers in een galmend leeg stadion tegen de bal kon horen trappen. En nu, ineens, zag ik volle tribunes. De stadiongeluiden waren voorzien van beeld. Het klopte weer. Dit is hoe het hoort te zijn, realiseerde ik me.

Hetzelfde gevoel had ik tijdens de Wereldkampioenschappen wielrennen, die eind september in België werden gehouden. Zowel bij de diverse tijdritten als bij de wegwedstrijden stonden de Vlaamse wielerfans - welke Vlaming houdt niet van wielrennen, bedenk ik me terwijl ik het schrijf - rijendik langs het parcours. Het was voor de tv prachtig om te zien. Ook de renners vonden het geweldig. Ik hoorde de Belgische coureur Remco Evenepoel in het tv-programma Extra Time Koers zeggen dat hij tranen in zijn ogen kreeg toen hij werd aangemoedigd. In het wielerseizoen 2020 vonden alle koersen zonder publiek plaats. Ik vond het prima, ik was allang blij dat de renners na een koersloos voorjaar en een koersloze zomer eindelijk weer opstapten. Maar toch, ergens klopte het niet, een koers zonder publiek. Wielrennen is als geen andere sport van het volk. Haal het volk weg en je haalt er de beleving uit. Bekijk de prachtige documentaire ‘De Ronde 104’ - te vinden op YouTube over de Ronde van Vlaanderen van vorig jaar en u weet wat ik bedoel.