FOTO'S & VIDEO | Gedenkplek voor stilgeboren en overleden kinderen in Lelystad onthuld

Lelystad - Na Almere-Stad, Almere-Buiten en Dronten heeft nu ook Lelystad een monument voor stilgeboren en overleden kinderen. De speciale gedenkplek werd woensdag op de algemene begraafplaats onthuld door initiatiefnemer Ger Koreman en burgemeester Mieke Baltus.

Ger Koreman pleitte tijdens de Motiemarkt in september 2020 namens de Stichting Wereldlichtjesdag voor een permanent monument voor overleden kinderen op de Lelystadse begraafplaats. Daarmee kunnen mensen overleden kinderen, ook ongeboren kinderen, herdenken en elkaar troost bieden.

Het monument is opgebouwd uit trapsgewijs geplaatste steenkorven, waaraan ouders een slotje in de vorm van een hartje kunnen ophangen, waar ze een boodschap en de naam van hun kind op kunnen schrijven. Ze hangen het slotje aan de steenkorf en bewaren het sleuteltje.

Gedicht

Bovenop de middelste steenkorf staat een kunstwerk van RVS met daaronder een plaquette met het gedicht 'Stilstaan...' van voormalig stadsdichter Juul Baars (lees het gedicht hieronder).

Na toespraken van Ger Koreman en burgemeester Mieke Baltus, hing de burgemeester het eerste hartje aan het monument. 'Ik kan mij werkelijk geen groter verlies voorstellen, dan het verliezen van een kind', zei de burgemeester. Ze hoopt dat het monument troost biedt aan nabestaanden.

De vele aanwezigen genoten na de onthulling nog van een koor.