Column Kees Bakker | Wijze lessen

Dronten - Vorige week verscheen het langverwachte rapport van de Rekenkamer over het dossier 'Oneigenlijk grondgebruik'. Dit hoofdpijndossier (de gemeenteraad van Dronten heeft er wel meer en moet dus zo onderhand aan permanente migraine lijden) is onderzocht door de onafhankelijke instantie.

Er staan een aantal interessante conclusies in het rapport. Ten eerste: inhoudelijk was er niet zoveel mis met het dossier en het beleid. Ja, er zijn wel wat fouten gemaakt door de gemeente in sommige gevallen en, ook niet oninteressant, de gemeente was ‘niet erg ruiterlijk’ in het erkennen van die fouten, maar voor de rest is het beleid in orde. De Rekenkamer mist wel vanaf het begin een scherpere beleidsopdracht.

Geen communicatieplan

Ander opmerkelijk feit: er was in het begin geen communicatieplan. Dat wordt wel aanbevolen bij dergelijke grote, langlopende projecten. Nou is het wel van belang te weten dat het woord ‘participatie’ in 2011, toen het dossier begon, nog geen modewoord was. Tegenwoordig is het ondenkbaar dat een dergelijk beleid geen communicatieplan heeft.

Ten derde: er is wel wat misgegaan in de communicatie. Ja, dat was op zich natuurlijk al duidelijk. Die communicatie naar bewoners toe veranderde ook naarmate het plan langer liep en werd daarbij vooral juridisch ingestoken. ‘Begrijpelijk’, constateert de Rekenkamer, maar dat zorgt er ook voor dat de ontvanger van de brief zich meer onder druk gesteld voelt.

De spijker op zijn kop

‘Er is onvoldoende gerealiseerd wat de omvang en de strekking van dit project voor individuele burgers zou betekenen,’ schrijft de Rekenkamer, en dat is natuurlijk de spijker op zijn kop. Bij een brief waarin staat dat je illegaal een stuk grond van de gemeente in je bezigt hebt en waarin wordt meegedeeld dat je dat in de oorspronkelijke staat moet herstellen, zul je vooral twee soorten reacties oproepen: of men doet dat, of men zet de hakken in het zand, maar veel sympathie voor de gemeente en haar werkwijze roept het in ieder geval niet op. Er zit ook nog een leerpuntje in voor de gemeenteraad: ‘Spreek duidelijk uit dat het beleid rond oneigenlijk grondgebruik niet ter discussie staat’. Want door de fikse discussies in de gemeenteraad kan de indruk worden gewekt dat het beleid zelf politiek omstreden is, en dat is niet zo.

En zo zie je maar weer waar het allemaal goed voor is, want de Rekenkamer beveelt aan een gemeentelijke ombudsman aan te stellen die bij conflicten tussen de gemeente en inwoners ingeschakeld kan worden. Het college heeft al laten weten die conclusie graag over te nemen. Is al die ellende toch ergens goed voor geweest.

Gerelateerd nieuws