Lelystadse auteur Annemarie Spoor signeert boek 'Hilletje' bij The Read Shop Kroonpassage

Lelystad - De Lelystadse dove auteur Annemarie Spoor-van der Eerden signeert zaterdag 23 oktober tussen 13.00 en 15.00 uur haar boek 'Hilletje' in The Read Shop in de Kroonpassage in Lelystad.

Eerste deel in serie van drie boeken

‘Hilletje’ is het eerste deel in een serie van drie boeken, die tezamen duidelijk maken hoe het is om te leven in stilte en hoe de buitenwereld daarmee omgaat en -ging. Annemarie heeft een erfelijke vorm van doofheid en schrijft vanuit eigen ervaring, hoewel ‘Hilletje’ fictie is. Het boek is een geromantiseerde familiegeschiedenis, gebaseerd op historisch bronnenonderzoek en het eerste van een opzichzelfstaand deel uit de trilogie over het leven van doven en slechthorenden.

Het verhaal dan. Aan het einde van de negentiende eeuw beschouwde een zeer conservatieve dominee in het pittoreske dorpje Ransdorp gehandicapten als kinderen van de duivel en zaaide angst en wantrouwen onder de vrome bewoners. Hilletje, een doofstom meisje, werd hierdoor verstoten en bespot. Van haar opa leerde zij gebarentaal. Haar enige houvast was haar familie en die liet haar uiteindelijk, noodgedwongen, vertrekken naar het Instituut voor Doofstommen in Groningen.

Hart brak telkens een beetje meer

Op het instituut leerde ze spreken, lezen en schrijven volgens de methoden uit die tijd. Ze maakte vriendinnen en legde andere fijne contacten. Ondanks het feit dat Hilletje gelukkig en in haar element was, bleven verdriet en tegenslag haar achtervolgen en brak haar hart telkens een beetje meer.

In het heden worden stoffelijke resten gevonden op het terrein van het voormalig Instituut voor Doofstommen. Het lijkt te gaan om een misdrijf dat werd gepleegd in de tijd van Hilletjes verblijf aan het instituut. Jenny, een eigenwijze jonge vrouw, wil weten wat er gebeurd is en gaat op onderzoek uit om de identiteit te achterhalen van deze persoon.

Als kind al dol op schrijven

Annemarie Spoor-van der Eerden was als kind al dol op schrijven. Ze was, in de woorden van de lerares op de basisschool, een schrijfster in de dop. Ze schreef columns voor een regionale krant en in een magazine. Op advies van haar man begon ze aan ‘Hilletje’. Hilletje was de zus van haar overgrootvader. Als een paar generaties zit doofheid in haar familie. Iedere generatie ging daar op z’n eigen manier mee om.

Bij de signeersessie is een gebarentolk aanwezig.