Vrijwilligers Voedselbank Dronten plukken 5.250 kilo appels en peren

Dronten - Vrijwilligers van de Voedselbank Dronten staken zaterdag de handen uit de mouwen. Ze plukten maar liefst 5.250 kilo appels en peren voor voedselbanken in Dronten, Amersfoort, Elburg, Harderwijk, Rijssen, Zeewolde en Zwolle.

‘Prachtig weer, prima catering en gezellige mensen.’ Met die woorden vatte Voedselbank Dronten op Facebook de eerste plukdag samen. Flevoland is een agrarisch gebied. Doordat de voedselbank de afgelopen maanden vanuit het regionaal distributiecentrum Meppel minder fruit binnenkregen, zijn ze in de omgeving gaan kijken en bezochten de vrijwilligers een aantal fruittelers. ‘Verreweg de meesten blijken bereid om fruit aan de voedselbank te doneren. Op dit moment voornamelijk appels en peren. Zelfs zoveel dat de voedselbank het kan delen met voedselbanken in de omgeving’, laat de organisatie weten.

De laatste pluk

Bij de bezoeken bleek dat er ook fruittelers zijn die het laatste fruit aan de bomen laten hangen, omdat het economisch niet rendabel is om dat door professionele plukkers in te zamelen. ‘Aan ons is gevraagd of wij die willen komen plukken, voor de klantpakketten. Daar zeggen we geen nee tegen, natuurlijk. Deze kans pakken we met beide handen aan!’

De voedselbank mag bij vijf fruittelers deze laatste pluk er komen af halen. Deze eindpluk vindt plaats op een aantal zaterdagen in oktober, afhankelijk van het weer en het soort appel zijn er meerdere plukdagen in te plannen. De inschatting is dat er in totaal zo rond de 10.000 kilo appels wordt geplukt. Die worden zoveel mogelijk direct verdeeld onder de klanten en wat over is gaat in de koeling, zodat vrijwilligers tot december wekelijks een gezonde aanvulling fruit in het pakket kunnen stoppen.

Opgeven

Ook meehelpen met de oogst? Iedereen van 16 jaar en ouder kan meehelpen. De Voedselbank Dronten kan ook nog kratten voor de opslag gebruiken, en hoort graag wie deze over heeft.

Opgeven kan via www.voedselbankdronten.nl