HackShield in de klas: 'Internet-wijsheid is erg belangrijk'

Lelystad - Burgemeester Mieke Baltus opende maandag Hackshield in de klas op de christelijke basisschool Ichthus in Lelystad. In de week van de Veiligheid, die maandag in het teken stond van cybercriminaliteit, gaf de burgemeester aan dat internet-wijsheid erg belangrijk is.

'Een groot deel van onze activiteiten organiseren we tegenwoordig online, het is wat mij betreft dus de normaalste zaak om kinderen al op jonge leeftijd digitaal wijs te maken. En via de kinderen kunnen we ook nog eens hun ouders en grootouders bereiken. Ik vind het prachtige aanpak'.

Tijdens de les lieten de kinderen zien wat HackShield inhoudt en leerden zij de burgemeester HackShield spelen. Daarnaast was er voor de kinderen ruimte om vragen te stellen aan de burgemeester. De burgemeester hoopt dat uiteindelijke alle basisscholen hieraan meedoen.

Cybersecurity game

HackShield is een cybersecurity game die kinderen tussen de 8 en 12 jaar leert over de kansen en gevaren van het internet. Het spel maakt onderwerpen die bijdragen aan de digitale geletterdheid van kinderen bespreekbaar en leuk. HackShield maakt van de kinderen Cyber Agents, een rol waarmee ze hun ouder(s), verzorger(s) en grootouder(s) kunnen helpen beschermen tegen online gevaren. Lees hier meer over HackShield in Lelystad

HackShield in de Klas 

De HackShield ‘In de Klas’ module bestaat uit maandelijkse lessen van 20 tot 25 minuten, die onderwerpen als ‘Wat is het internet?’, cyberpesten, en nepnieuws bespreekbaar maken. Deze klassikale lessen worden samen met NTR/SchoolTV aangeboden en zijn geschikt voor groep 5 tot en met groep 8 waarbij de moeilijkheidsgraad per les naar eigen inzicht aangepast kan worden. De lessen kunnen volledig gegeven worden op een digibord. De leerkracht en leerlingen hebben geen verder materiaal nodig voor de lessen. 

[De tekst gaat verder na de foto]

 

Veiligheidsmarkt  

Aankomende zaterdag 16 oktober is er in het stadshart een grote veiligheidsmarkt. 

In de bibliotheek zijn extra mogelijkheden om je samen met je kind aan te melden en HackShield te spelen. De burgemeester is samen met de politie nog steeds op zoek naar cyberagents. De beste cyberagents worden gehuldigd en maken kans op een prijzenpakket. 

Week van de Veiligheid

Tot en met zaterdag 16 oktober is het de landelijke Week van de Veiligheid, een initiatief van en door ondernemers. Tijdens deze week is er aandacht voor het voorkomen van criminaliteit voor ondernemers. Een ander doel is om medewerkers meer alert en weerbaar te maken. Door heel het land organiseren ondernemers en gemeenten activiteiten voor ondernemers, medewerkers en inwoners.  

Speciaal voor de ondernemers in Lelystad wordt er door het ministerie van Justitie en Veiligheid iedere avond een talkshow met praktische informatie en tips over een bepaald onderwerp gehouden. 

Informatieve workshops in Lelystad 

De talkshows zijn onder leiding van presentator Ewout Genemans. De workshops zijn online te volgen. De onderwerpen zijn:  

  • Dinsdag 12 oktober: Overvallen 
  • Woensdag 13 oktober: Ondermijning 
  • Donderdag 14 oktober: Geweld 

De uitzending start om 19.30 uur. Past deze tijd niet? Dan kunnen de talkshows altijd op een later moment worden teruggekeken.

Kijk voor meer informatie op: www.maakhetzeniettemakkelijk.nl