Eeuweling krijgt de felicitaties van de burgemeester van Lelystad

Lelystad - Mevrouw Veenland uit Lelystad is op 5 oktober 100 jaar geworden. Burgemeester Mieke Baltus feliciteerde de eeuweling en bracht een mooie bos bloemen voor haar mee.

Het Veenlandblok

Geboren en getogen in Amsterdam, verhuisde mevrouw Veenland in de jaren tachtig naar Lelystad. Samen met haar zussen en moeder. Zij vormden een blok van vier huizen op een rij; het Veenlandblok.  Ze waren inmiddels allemaal gepensioneerd en konden zo gezamenlijk voor hun hoogbejaarde moeder en elkaar zorgen.  

De Velolas

Liefde voor muziek en voor haar familie is een rode draad in haar leven. Samen met haar zusjes Frieda, Femmy, Wil en hun jongste broer Guus speelden en zongen graag samen muziek. Vooral de toen populaire Hawaiimuziek, dat was erg populair in Nederland eind jaren dertig.  Ze vormden de Velolas en traden, voorafgaand aan de film, veelvuldig op in bioscoop West-End aan de Jan Evertsenstraat in Amsterdam. 

Tweede Wereldoorlog  

Mevrouw Veenland was 18 jaar toen de oorlog uitbrak. Het was een hele angstige en moeilijke tijd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er schaarste. Er was gebrek aan alles. De zussen gingen op de fiets op hongertocht om aan voedsel te komen. Ze hebben het overleefd, maar de oorlog heeft een diepe indruk gemaakt op het gezin, vooral vanwege het wegvoeren van de Joodse gezinnen in hun straat en buurt. 

Het groene Lelystad 

Na de oorlog kon mevrouw Veenland een gelukkig en vrij leven opbouwen. Eerst in Amsterdam en later in Lelystad. Vooral de grote tuin en het vele groen brengt veel geluk. Ook nu, in haar seniorenwoning, waarbij alles op de begane grond is gesitueerd. Ze geniet enorm van haar ruime zonnige tuin, met name van de vele musjes en andere vogels. Vrienden van de jarige hebben van haar tuin een vogelparadijs gemaakt. Zo zijn er voerhuisjes, pindakaashouders, vetbolletjes en strooivoer.