Marcia Luyten te gast in Literair Café tijdens Maand van de Geschiedenis

Lelystad - Oktober is de Maand van de Geschiedenis. In het kader van dit thema hebben de Vrienden van de Bieb schrijver, publicist en presentator Marcia Luyten uitgenodigd voor het Literair Café. Dit vindt op woensdag 20 oktober plaats in de bibliotheek in Lelystad. Aanvang 20.00 uur.

Onlangs verscheen van Luyten het boek Máxima Zorreguieta – Moederland, het fascinerende eerste deel van het levensverhaal van Koningin Máxima.  

Van Luyten verschenen eerder al Witte geef geld (later opnieuw uitgebracht als Wit, niet blank), Ziende blind in de sauna en Dag Afrika. In 2015 verscheen van haar hand Het geluk van Limburg, een sociale geschiedenis over de opkomst en ondergang van de steenkoolindustrie. Met deze titel won Luyten de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek.

Filmrechten verkocht

Eerder dit jaar kwam Máxima Zorreguieta – Moederland uit. Inmiddels zijn de filmrechten van het boek al verkocht aan Millstreet Films, die er een televisieserie van zal maken. Beoogd regisseur is Anne de Clercq. De vertaalrechten voor het Argentijns zijn verkocht aan Planeta in Buenos Aires, die het boek later dit jaar zal uitbrengen. 

Máxima Zorreguieta - Moederland 

Vanaf het moment dat Máxima Zorreguieta aan de zijde van de Nederlandse kroonprins verschijnt, staat ze in de schijnwerpers. De geschiedenis leert: wie trouwt met een vorst, wacht geen gemakkelijk leven. Wat maakt dat deze Argentijnse floreert aan een oud Europees hof? Koningin Máxima werd vijftig jaar geleden geboren in een land in verval. Argentinië was zijn grootse toekomst misgelopen en vluchtte in nostalgie. De Argentijnse tragedie dringt de familie binnen wanneer haar vader toetreedt tot de militaire regering. Wat in Máxima’s jeugd vanzelfsprekend was, zal diepe sporen trekken in haar latere leven. In Máxima Zorreguieta. Moederland, het eerste boek van een biografisch portret in twee delen, laat Marcia Luyten zien hoe Koningin Máxima is gevormd door haar geboorteland. Door de grote geschiedenis van een land dat droomde van glorie, en door de kleinere geschiedenis van een familieband, hoge verwachtingen en onvoorwaardelijke vriendschap. Máxima waagt de oversteek van Buenos Aires naar Wall Street en de jetset van Manhattan, maar pas nadat een persoonlijke strijd is geleverd.  

Marcia Luyten (1971) is econoom en cultuurhistoricus. Ze schrijft columns voor de Volkskrant en heeft al verschillende boeken op haar naam staan met mooie, maatschappelijke thema’s en persoonlijke portretten. Op televisie presenteerde ze zes jaar lang het programma Buitenhof voor de VPRO en ze is een van de presentatoren van Met Het Oog Op Morgen.