De Meerpaal presenteert nieuwe namen theaterprogramma

Dronten - De Meerpaal in Dronten lanceert vier nieuwe topvoorstellingen in de theaterprogrammering voor het seizoen 2021/2022. Muziek komt van harpiste Lavinia Meijer, toneel van Julika Marijn, Symphonic Rock Night zorgt voor een avond stevige muziek en Youp van ’t Hek doet op zijn afscheidstour Dronten aan.

Harpmuziek

Harpiste Lavinia Meijer blaast zondag 10 april harpmuziek eigenhandig nieuw leven in en voegt een hoofdstuk toe aan de geschiedenis van deze muziek. Met haar meerdelige ‘Untitled’ zet ze een duidelijk statement neer. ‘Muziek is de stem van de toekomst. Luister en zie de impact en de kracht die muziek in zich heeft. Muziek die onlosmakelijk verbonden is met het verleden, heden en toekomst.’

Van Einaudi tot Iggy Pop Geïnspireerd door haar samenwerkingen met diverse artiesten zoals Philip Glass, Iggy Pop, Ludovico Einaudi en Laurie Anderson bouwt Lavinia met ‘Untitled’ aan een veelomvattend kunstwerk met verschillende invalshoeken. Ze verbindt op prachtige wijze de muziek met haar persoonlijke ervaringen en ontdekkingen. In combinatie met beeldende kunst, literatuur, spoken word, film, animaties en nieuwe akoestische en elektronische composities omvat ‘Untitled’ een kijkje in de keuken van de veelzijdige artieste die Lavinia is.

Genadeloos eerlijk

In ‘Etty Hillesum - Dat onverwoestbare in mij’ wekt Julika Marijn zondag 24 april de schrijfster tot leven. Vanuit haar kamertje met uitzicht op het Museumplein in Amsterdam schreef Etty Hillesum (1914-1943) haar indrukwekkende dagboeken in een ontwrichte wereld met steeds meer vrijheidsbeperkingen en onderdrukking. Paradoxaal genoeg doet Etty in die donkere tijd verslag van een bevrijdend proces in zichzelf. Haar teksten zijn genadeloos eerlijk, poëtisch en vol zelfspot en spreken wereldwijd nog altijd tot de verbeelding. Meer dan ooit is Etty’s zoektocht naar zichzelf en haar eigen plek een voorbeeld voor nieuwe generaties. Eén ding is wel zeker: men moet de voorraden liefde op deze aarde helpen vergroten. Ieder beetje haat aan deze wereld toegevoegd, maakt haar onherbergzamer dan ze al is. Bij herlezing naar aanleiding van 75 jaar vrijheid werd Julika opnieuw geraakt door de manier waarop Etty omgaat met het lijden en ondanks alles de schoonheid van het leven kan blijven zien. Met een hernieuwde blik richt Julika spelend en zingend een ontroerend monument op voor een krachtige vrouw die zelfs in de diepste duisternis licht zag branden.

Spectaculaire show

Na vele lovende reacties is Symphonic Rock Night terug met een spectaculaire show: ‘The Second Chapter’. De band presenteert vrijdag 29 april een set met nieuwe songs van onder andere Pink Floyd, Yes, Marillion, Supertramp, Focus, Earth & Fire en Genesis, die samen een fantastisch beeld schetsen van de popmuziek in de jaren zeventig. Muziek die nog altijd hoog in de jaarlijkse Top 2000 terug is te vinden. Het gezelschap bestaat uit door de wol geverfde instrumentalisten, zangers en zangeressen. Zij zorgen voor waarheidsgetrouwe vertolkingen van meesterwerken als ‘Money’ van Pink Floyd, ‘In The Cage’ van Genesis en ‘Crime of the Century’ van Supertramp. Klassiekers als ‘Kayleigh’, ‘Another Brick in the Wall’ en ‘Wish you were here’ ontbreken ook niet. Negen topmuzikanten in een, qua licht en geluid, adembenemende show.

Ware wijsheden

Dinsdag 5 april staat Youp van ‘t Hek in De Meerpaal. Op tijd weg van het feestje. Dat was een van de ware wijsheden van de vader van Van ‘t Hek. Dus gaat hij stoppen. Nog een keer keihard lachen om alles wat het leven in zijn ogen aantrekkelijk en belachelijk maakt. Op zijn zeventigste verjaardag zet Youp geen punt, maar een feestelijk uitroepteken achter zijn vrolijke carrière. En voor die tijd reist hij nog één keer met ‘De Laatste Ronde!’ langs alle Nederlandse en Vlaamse theaters waar hij de afgelopen vijftig jaar met zoveel plezier heeft gespeeld.