'We sturen geen boa’s op pad om jan en alleman op de bon te slingeren'

Dronten - Stel: je gaat naar het winkelcentrum van Dronten en je hebt geen coronatoegangsbewijs bij je. Om voor jou moverende redenen heb je je niet laten vaccineren en je laten testen voor een winkelbezoek is nergens voor nodig. Maar in het winkelcentrum voel je aandrang: je moet naar de wc.

Kan dat dan bij een horecagelegenheid of mag dat niet, omdat je dus niet zo’n bewijs bij je hebt? En als een horecagelegenheid je toestaat even van het toilet gebruik te maken, is die dan in overtreding en kan die dan beboet worden? Die vragen stelde de ChristenUnie donderdag tijdens de gemeenteraad.

In de geest van, niet naar de letter

Burgemeester Jean Paul Gebben beloofde dat het zo’n vaart niet zal lopen. ‘Ik hoop dat de horecagelegenheid in een dergelijk geval zegt ‘Toe maar, gaat u maar even naar het toilet’. En als je daarna dan alsnog een kopje koffie wil drinken, ja, dan moet je wel een coronatoegangsbewijs hebben.’

Maar ook dan staat er niet onmiddellijk een handhaver paraat om één en ander te controleren. ‘We sturen geen boa’s (buitengewoon opsporings ambtenaar) op pad om jan en alleman op de bon te slingeren. We handhaven alleen bij excessen en herhaling van overtreding van de regels.’ Dat is volgens hem ook de bedoeling van de regel en Dronten wil in geest van de regel handhaven, niet naar de letter.

Gebben gaf aan dat dat ook het antwoord is aan de voetbalverenigingen in de gemeente, die onlangs een brandbrief schreven aan hem. Zij vinden het ondoenlijk elke bezoeker van de kantine te controleren op coronatoegangsbewijs. Ten eerste hebben ze daar de vrijwilligers niet voor, ten tweede wordt daar van meerder avonden per week in de weekeinden in en uit gelopen.

Gebben gaf aan volgende week met de horeca om tafel te zitten en de week erna met de sportverenigingen. Dan zal hij de gemeentelijke insteek nog eens duidelijk toelichten.