Lezing over de zeearenden van het Ketelmeer bij Boerderij Groeizaam

Emmeloord - Fotograaf Martijn de Jonge houdt zondag 10 oktober om 15.00 uur een lezing over de zeearenden van het Ketelmeer bij Boerderij Groeizaam aan de Pilotenweg 7A in Emmeloord.

Europa’s grootste roofvogel de zeearend vestigde zich in 2006 voor het eerst met één paar in de Oostvaardersplassen. Met een spanwijdte van bijna twee-en-halve meter en een gewicht van vier- tot zeven kilo behoort de vogel tot de categorie van de ‘luchtreuzen’. Inmiddels telt Nederland minstens twintig broedparen van deze indrukwekkende soort en vlogen er tientallen jongen uit.

Flevoland is één van de kerngebieden met zeearendennesten onder meer bij het Zwarte Meer, Ketelmeer, Biddinghuizen en Oostvaardersplassen. De zeearenden voeden zich met vis en gevogelte die in de genoemde gebieden jaarrond ruimschoots aanwezig zijn. Vaak zijn ze van afstand te bekijken als ze in de hoge bomen van het Vogeleiland of IJsseloog op de uitkijk zitten.

Schuilhutjes

Fotograaf Martijn de Jonge volgt al ruim dertig jaar de zeearend in binnen- en buitenland. Hij vergezelde onderzoekers bij het veldwerk en trok natuurgebieden in om vanuit schuilhutjes de zeearend te bestuderen en te fotograferen. Het leverde een schat aan informatie op over herkomst, leeftijd en partnerkeuze. En een unieke serie beelden die het leven van de zeearend in al zijn facetten weergeeft.

Een selectie daarvan zal tijdens de lezing op 10 okober worden vertoond vergezeld van veel verhalen en informatie. Daarbij ligt de focus op de natuur van het Ketelmeer, er komen ook vossen, zeehonden en bevers aan bod. Voor belangstellenden ligt Martijns in 2020 verschenen boek ‘De Zeearend in Nederland’ klaar. Het is ter plekke gesigneerd voor 25 euro aan te schaffen.

Martijn de Jonge

Martijn de Jonge is fotograaf en publicist die regelmatig medewerking verleent aan vele media. In zijn werk concentreert hij zich op de relatie Mens-Natuur in de ruimste zin des woords. Zo volgde hij futen in de grachten van Amsterdam, maakte een boek over walvissen in Europa en publiceerde hij velerlei artikelen over veldwerk in de natuur. De Jonge verhuisde na 41 jaar Amsterdam in 2017 naar Schokkerhaven aan het Ketelmeer. Daar kan hij zijn passies voor varen, fotografie en zeearenden combineren als hij vogelvaartochten maakt met zijn motorsailor de Wave. www.martijndejonge.nl Facebook: Vogelvaartochten

Toegang: 5 euro per persoon Opgave: info@boerderijgroeizaam.nl.