Filmtheater Lelystad vertoont 'Minari': een nostalgische film om je in te wentelen

Lelystad - Filmtheater Lelystad vertoont op woensdag 6 oktober om 19.45 uur de film 'Minari' in de bioscoop van het Agora Theater.

Afgeragde stacaravan

Vader Jacob (Steven Yeun) heeft een stuk grasland gekocht in Arkansas. Hij is optimistisch. Hij wil groenten verbouwen. Maar de langgerekte, tweedehands caravan die voor hun woonhuis doorgaat, is moeder Monica (Han Ye-ri) een doorn in het oog. Als Monica dan ook voor het eerst een blik werpt op het huis dat haar echtgenoot Jacob heeft gekocht, ziet ze een afgeragde stacaravan met een gedateerd interieur, ergens in Arkansas, in het groen, ver van de bewoonde wereld. ‘Het is niet wat je beloofd had,’ zegt ze.

Naar kippenkonten kijken

Dat komt waarschijnlijk doordat Jacob zelf iets heel anders ziet. Hij ziet een nieuwe start, een boerderij waar hij Koreaanse groenten kan laten groeien. Een plek dus waar hij zijn kinderen eindelijk kan laten zien hoe succesvol hun vader kan zijn. Niet de man die in een fabriek de kuikens moet scheiden naar sekse, en dus dag in dag uit naar kippenkonten moet kijken, zoals hij de afgelopen tien jaar heeft gedaan. 

Het is overigens een geweldige zet om de gebeurtenissen grotendeels vanuit het gezichtspunt van de zevenjarige David die hartproblemen heeft (kindacteur Alan Kim) te laten zien, die ziet hoe het huwelijk van zijn ouders onder spanning komt te staan. Hij is echter eigenlijk drukker met de komst van zijn oma (Yuh-Jung Young, de Koreaanse vedette die een Oscar voor beste bijrol won), die naast hem moet slapen, en ‘stinkt naar Korea’. 

Een film die in je hart kruit

Door dit alles zorgt Chung ervoor dat er toch genoeg lucht in ‘Minari’ zit, ook als de problemen zich opstapelen, Jacob stug doorzet en Monica liever minder risico’s neemt, omdat het leven al spannend genoeg is. Zo opgesomd is het drama groot, maar ‘Minari’ is eerder een nostalgische film om je in te wentelen, om je kalm aan over te geven, een die op die manier in je hart kruipt. Een film die onderzoekt waar de grens ligt tussen assimilatie en je eigen identiteit bewaren én die een warme, tedere ode aan familie is. En weet je wat minari overigens betekent? Aziatische peterselie. Het kruid staat erom bekend te gedijen op plekken waar andere planten moeite hebben om te groeien. Je zou het hoopvol kunnen noemen als blijkt dat de minari aanslaat.

Donateurs van het Filmhuis Lelystad krijgen korting op het toegangskaartje. In verband met de coronamaatregelen kunnen kaartjes uitsluitend online gekocht worden via www.agora-lelystad.nl en www.filmtheaterlelystad.nl.