Sportbedrijf Lelystad lanceert online routeplatform en QR-routes

Lelystad - De NOC*NSF Nationale Sportweek is in volle gang. Het thema van afgelopen vrijdag was buiten bewegen. Op deze dag heeft Sportbedrijf Lelystad een gloednieuw online routeplatform en QR-routes door de stad gelanceerd. Hiermee wil het Sportbedrijf jong en oud stimuleren om meer te bewegen in de buitenlucht.

Wandelen, hardlopen, fietsen, wielrennen, mountainbiken of ‘een combinatie van alles’: het nieuwe online routeplatform op www.sportinlelystad.nl/routeplatform helpt de inwoners van Lelystad op weg.

'Lelystad is een ideale stad om buiten in beweging te komen', zegt Timo Hoenderboom, buurtsportcoach Volwassenen & Evenementen. 'Er lopen vele prachtige routes door de stad, de bossen en langs de kust. Maar uit onderzoek is gebleken dat de helft van de Lelystedelingen moeite heeft met het vinden van deze routes en dat 85 procent behoefte heeft aan een centraal routeplatform. Ook blijkt dat volwassenen en senioren veelal de voorkeur geven aan zelfstandig en ongebonden recreatief sporten. Redenen genoeg voor ons als Sportbedrijf om op deze behoeften in te spelen met een online routeplatform, dat wij samen met verschillende partners hebben opgezet. Tientallen prachtige routes zijn nu gratis beschikbaar op dit platform en daar komen geregeld nieuwe routes bij'.

Lancering eerste QR-route 

Op maandag 20 september werd tijdens de Nationale Sportweek de eerste QR-route gelanceerd in samenwerking met AV Spirit. Onder begeleiding van buurtsportcoach Frank van Deventer werd de route enthousiast geïntroduceerd aan een aantal leden van AV Spirit. Naast deze route worden in de aankomende weken waarschijnlijk ook de QR-routes nabij basisschool De Finnjol, basisschool de Al Ihsaan, basisschool de Grundel en basisschool de Kring afgetrapt. Alle QR-routes zijn opgesteld in samenwerking met onze partners. Op de routes staan QR-paaltjes met een code. Bij het scannen van de code op de mobiele telefoon komt ook nog eens een leuke beweegoefening tevoorschijn.  

Oefeningen voor een extra dimensie

'Je kunt de routes wandelend, joggend of hardlopend afleggen', vertelt Timo. 'Dat is allemaal heel goed voor je gezondheid. Regelmatig bewegen heeft een positief effect op hart- en bloedvaten, longen, hersenen en verlaagt de kans op kanker en overgewicht. Maar deze oefeneningen op de QR-routes geven nog een extra dimensie; ze versterken je botten en spieren, wat juist ook heel belangrijk is volgens de nieuwe beweegrichtlijnen. Dus doe lekker mee met de oefeningen en maak er samen met je vriend, vriendin, vader of moeder een unieke dag van!'

De QR-beweegroutes bevinden zich op vier locaties: achter OBS de Finnjol, rondom Atolplaza, nabij OBS De Kring én OBS De Grundel en tussen AV Spirit Lelystad én de trimbaan.