CDA vindt plan voor woningbouw in Oostvaardersplassen 'onrealistisch'

Lelystad - Het CDA in Flevoland reageert verbaasd over het plan van BBB-Kamerlid Caroline van der Plas voor de bouw van 50.000 tot 160.000 huizen in de Oostvaardersplassen. Ze noemde dit tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer. 'Totaal onrealistisch', reageert fractievoorzitter Johan van Slooten.

De 160.000 huizen zouden het grote woningtekort in Nederland moeten oplossen, vindt Van der Plas. Maar of de Oostvaardersplassen daar nu de uitgelezen plek voor zijn, wordt door het CDA op z’n zachtst gezegd sterk betwijfeld.

'De Oostvaardersplassen zijn een kwetsbaar natuurgebied dat de Natura 2000-status heeft', zegt Van Slooten. 'Eén gebouw daar neerzetten is dan al vrijwel onmogelijk, laat staan 160.000. En het opheffen van die Natura 2000-status is een ongelooflijk ingewikkelde, dure en lange juridische klus – áls het al zou lukken om die status op te heffen. Wat schiet onze woningbouwopgave daar nu mee op? Anders gezegd: de starter die nú een huis nodig heeft, wordt echt niet geholpen met een plan als dit dat van onzekerheden aan elkaar hangt'.

'Bovendien bieden de Oostvaardersplassen helemaal niet veel ruimte voor zoveel huizen, vooral niet als je je realiseert dat het grootste deel van het gebied uit water en riet bestaat', vervolgt Van Slooten.

Ook de Tweede Kamerfractie van het CDA heeft aangegeven niets te zien in de plannen.

'Onzinnig plan'

'Onzinnig'. Zo noemt de Flevolandse gedeputeerde Harold Hofstra (ChristenUnie) het plan van Van der Plas. 'Ik vraag mij oprecht af of ze daadwerkelijk (recent) in het gebied is geweest. Ik nodig haar van harte uit om eens langs te komen en met eigen ogen te zien hoe mooi het is. Uiteraard kunnen in Flevoland de door haar genoemde woningen worden gebouwd en daar werken we ook hard aan. Dat doen we samen met de zes gemeenten op realistische locaties'.

Demissionair premier Mark Rutte was overigens kort over het plan van Van der Plas: ‘Dat zal niet gaan’, zei hij.