Verplaatsing oorlogsmonument van Stadpark naar Agora is geen gedane zaak

Lelystad - Als het aan de Lelystadse gemeenteraad ligt, is de verplaatsing van het oorlogsmonument van het Stadspark naar een plek bij het Agora Theater geen gedane zaak. De politiek ziet nut en noodzaak er niet van in, zo bleek dinsdag tijdens de raadsvergadering.

Een groot aantal partijen heeft bezwaar tegen de verplaatsing van het monument. Wel werd als compromis geopperd het monument op de huidige plek te laten staan en bij de Agora een nieuw monument te plaatsen.

De verplaatsing is een wens van het 4 en 5 mei comité in Lelystad. Het comité vindt de huidige plek te klein voor de grote toeloop tijdens Dodenherdenking en ook slecht bereikbaar voor mensen die moeilijk ter been zijn of in een scootmobiel zitten. Dit laatste wordt beaamd door het Georganiseerd Overleg Lelystad, de spreekbuis van alle mensen met een beperking en chronische ziekte in Lelystad.

[De tekst gaat verder na de foto]

De verplaatsing stond in 2018 ook al op de politieke agenda, maar werd toen uitgesteld vanwege de vele bouwplannen in het Theaterkwartier. De discussie ging toen met veel emoties tussen felle voor- en tegenstanders van verplaatsing gepaard. Vooral de Joodse gemeenschap was destijds tegen verplaatsing. Het Lelystadse Veteranencomité en een vertegenwoordiger van de Romagemeenschap waren voor verplaatsing, omdat zij de huidige plek te verscholen vinden.

In tegenstelling tot in 2018 staat de Joodse gemeenschap nu evenals de Roma en Sinti wel achter de verplaatsing van het monument. De gemeenteraad is echter niet overtuigd. VVD, SP en GroenLinks zien geen reden voor verplaatsing. Leefbaar Lelystad, dat in 2017 al voor verplaatsing naar het Stadshart pleitte, wil nu dat er naar andere plekken wordt gekeken en dat wordt gekeken of de huidige locatie in het Stadspark toegankelijker kan worden gemaakt. Volgens wethouder Madelon van Noort is dit al onderzocht en kan dit niet op de huidige plek. Bovendien wil zij geen discussie over weer een andere plek nu alle belangenorganisaties het eens zijn. Verder laat zij het aan de politiek.

De InwonersPartij en D66 lieten dinsdag als enigen weten achter de verplaatsing naar het Stadshart te staan. Aan een nieuw monument bij de Agora hangt volgens wethouder Van Noort een prijskaartje.