Inwoner Lelystad (27) in Amsterdam aangehouden op verdenking van witwassen

Amsterdam - Een 27-jarige inwoner van Lelystad is afgelopen zaterdag in Amsterdam aangehouden op verdenking van witwassen. Dit gebeurde tijdens een gezamenlijke actie van het Openbaar Ministerie, de gemeente Amsterdam, de politie, de Belastingdienst en de FIOD op en rondom de P.C. Hooftstraat.

Bij de actie zijn meerdere luxe goederen, waaronder een Rolex-horloge en kostbare winterjassen, tassen, schoenen en zonnebrillen, in beslag genomen. De integrale actie vond plaats in het kader van het voorkomen en bestrijden van ondermijnende criminaliteit. In een groot aantal winkels in het duurdere en luxe segment worden regelmatig grote contante bedragen uitgegeven. Dit is opmerkelijk aangezien aantal consumenten dat in winkels betaalt met contant geld al jaren afneemt. En lang niet altijd is duidelijk wat de herkomst van dat geld is.

Witwassen

In de drugseconomie verdienen criminelen grote bedragen contant geld. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat geld, afkomstig van criminele activiteiten, graag wordt uitgegeven in de befaamde winkelstraat. Ook beschikt de recherche over informatie dat onder het winkelend publiek zich mensen begeven die in de winkels aldaar veel (contant) geld uitgeven, maar geen of weinig geregistreerd inkomen hebben. In de loop der jaren is dan ook het sterke vermoeden ontstaan dat er op de P.C. Hooftstraat geld wordt witgewassen.

De actie van afgelopen zaterdag was er op gericht om vast te stellen of de vermoedens kloppen en op welke wijze deze vorm van ondermijning precies plaatsvindt. Tijdens de actie trad de politie, samen met al haar ketenpartners, direct op. Eventuele belastingschulden werden geïnd. In meerdere gevallen vindt nog een vervolgonderzoek plaats door de Belastingdienst, de FIOD of door politie en justitie.

Bewustwording bijn ondernemers bevorderen

De actie is ook gericht op de vraag hoe de ondernemers omgaan met klanten die hoge bedragen met contant geld afrekenen. Het RIEC (Regionale Informatie- en Expertise Centrum), de politie, de FIOD  en de gemeente zijn erop uit om bewustwording bij ondernemers over ondermijning verder te bevorderen.