Dronten maakt haast met woningen voor statushouders en spoedzoekers

Dronten - Dronten gaat haast maken met het ontwikkelen van flexwoningen. Daarmee moet niet alleen de achterstand voor het huisvesten van statushouders worden ingelopen, die woningen kunnen ook worden gebruikt voor spoedzoekers: mensen uit Dronten die met spoed een woning nodig hebben. Voor het einde van de volgende maand wordt er een plan gemaakt.

Mogelijke subsidie 

Het CDA vroeg donderdag om zo’n plan. Gemeenten die voor 12 november bij het rijk een aanvraag en begroting indienen, kunnen in aanmerking komen voor subsidie. En aangezien Dronten toch een probleem op te lossen heeft aangaande het huisvesten van statushouders, asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen, worden er zo twee vliegen in één klap geslagen. Vandaar dat het CDA donderdag in een voorstel het college vroeg voor 29 oktober met een plan te komen. De partij werd daarin gesteund door D66, SP, PvdA en GroenLinks.  

Combinatie 

Wethouder Peter van Bergen was blij met het voorstel, omdat die aansluit bij de urgentie die het college zelf ook voelt op dit dossier. Hij is ook blij met de suggestie dat dergelijke huisvesting ook gebruikt kan worden voor andere doelgroepen. Zoals mensen die door een scheiding plotseling een andere woning nodig hebben, studenten of arbeidsmigranten. ‘Dat kan ook wisselen in de loop der jaren. Bepaalde groepen kunnen elkaar bovendien versterken, andere doelgroepen huisvest je misschien weer liever niet bij elkaar. Ik ben blij zo de ruimte te voelen te zoeken naar een oplossing, ook qua locatie.’ Want dat is natuurlijk de meest heikele kwestie: waar kan dit?  

Lars en Lily 

Willemien Wever (CDA) gaf aan dat het misschien een goed idee is eens bij Lars en Lily te gaan kijken in Lelystad. Dat zijn twee wooncomplexen van kleine appartementen (22 tot 50 vierkante meter) die specifiek zijn neergezet voor statushouders, spoedzoekers uit Lelystad en arbeidsmigranten die in Lelystad werken. Beiden kunnen zo’n 150 mensen huisvesten.  

Mensen die er een appartement betrekken kunnen daar maximaal twee jaar wonen. Binnen die tijd moeten ze een reguliere huurwoning hebben gevonden. De complexen zelf zijn ook tijdelijk: ze staan aan de Larserdreef en mogen daar maximaal 15 jaar staan. De complexen zijn zo gebouwd, dat ze daarna ook relatief makkelijk verplaatst kunnen worden, inclusief parkeerplaatsen, andere infrastructuur en groen.