RetourMatras bouwt nieuwe fabriek aan Nikkelstraat in Lelystad

Lelystad - Prins Bouw, MAC3PARK en RetourMatras kwamen afgelopen week samen om de bouw van de nieuwe fabriek aan de Nikkelstraat in Lelystad officieel te maken.

Directie en medewerkers van zowel het bouwbedrijf als van de Flevolandse vastgoedeigenaar werden door het matrasrecyclingbedrijf uitgenodigd om het slaan van de eerste paal bij te wonen. In een informele setting werden de aanwezigen welkom geheten door Nanne Fioole, oprichter en directeur van RetourMatras.

Terugkijkend op het afgelopen decennium dat Nanne Fioole onderneemt in Lelystad, liet hij duidelijk blijken de succesvolle samenwerking te willen voortzetten met MAC3PARK. Dat wordt vertegenwoordigd door directeur Marian Mulder. Vergezeld door de eigenaar en voormalig directeur Meine Breemhaar en collega’s Eibert Kroneman en Sanne Wessels bracht zij daar graag een toost op uit.

Creatief en innovatief ondernemen zit de aanwezigen duidelijk in het bloed. Mulder en operationeel directeur Chico van Hemert van RetourMatras sloegen samen symbolisch de eerste paal de grond in.

Uniek in Nederland

Bij het laten afweten van de heimachine werd daar namelijk voor gekozen. ‘Dat past ook eigenlijk wel een beetje bij het bijzondere bedrijf dat we hebben’, lachte Van Hemert. ‘Wat wij hier gaan neerzetten is uniek in Nederland. Van het foam dat we uit matrasrecycling herwinnen, maken we momenteel isolatieplaten en ondertapijt. In deze nieuwe fabriek brengen we dat foam met een chemisch recycleproces terug naar een olievorm, polyol, waar een nieuwe matras van gemaakt kan worden. En dat is in ons streven naar 100 procent grondstoffenhergebruik het ultieme doel, want met deze innovatie is zelfs de circulaire matras straks een feit.’ De diretie hoopt begin 2022 de nieuwe RetourMatras-fabriek te kunnen openen.

Opboksen

Het zonnetje scheen licht door een wolkendek boven de Nikkelstraat, waar nog nagepraat werd door de aanwezige partijen. Fioole: ‘Lelystad was onze eerste recyclinglocatie en lange tijd hebben we moeten strijden voor ons recyclingconcept. Opboksen tegen de lage tarieven van de verbrandingsoven is gelukkig verleden tijd. Nu kunnen we met trots zeggen dat ons unieke concept voor duurzame matrasrecycling niet alleen in Nederland bijna door iedereen geaccepteerd is, ook in het buitenland zijn we druk in gesprek.’

Samen naar circulair

‘De nieuwe fabriek van RetourMatras past perfect in de toekomstplannen die MAC3PARK heeft op de Oostervaart’, zei Mulder. ‘Wij willen een circulaire hub creëren op de Oostervaart. Een aantal van onze huurders op dit terrein is bezig met een activiteiten dat past in dit thema. Die partijen moeten we samenbrengen, een podium geven en ervoor zorgen dat startups zich hier vestigen. Zo brengen we nieuwe ideeën samen met jarenlange ervaring. De perfecte combinatie, wat mij betreft.’

Dat de RetourMatras-methode, zoals het recyclingbedrijf het noemt, succes heeft laten de cijfers zien.

Jaarlijks worden nu namelijk op vier locaties in Nederland al ruim 1.000.000 matrassen gerecycled. En dan is er zelfs nog een beetje capaciteit over, dus het bedrijf zit niet stil.

Uitbreiding Nikkelstraat

Op kantoor in Bodegraven groeit het team en achter de schermen wordt constant gewerkt aan promotie, optimalisatie en vernieuwing. Altijd een scherpe blik vooruit en samenwerken met gemotiveerde mensen, dat zijn belangrijke kenmerken van de bedrijfscultuur van RetourMatras. Hard werken werd vorige week beloond met nieuwe kennismakingen tijdens een gezellige bijeenkomst.