Jubilarissen Maris Sonores gehuldigd tijdens buitenconcert

Biddinghuizen - Twee jubilarissen van muziekvereniging Maris Sonores, Wim Wijma en Petra Wilbrink, zijn maandagavond gehuldigd door burgemeester Jean Paul Gebben tijdens een buitenconcert in De Tas in Biddinghuizen.

Begonnen op cornet

Wim Wijma is al 80 jaar muzikant. Hij begon op 10-jarige leeftijd op cornet bij muziekvereniging De Bazuin in Niawier, zijn woonplaats. Daarna is hij bugel gaan spelen omdat hij te hard speelde op de cornet. Hij heeft veel geleerd van meneer Mennema, zoals zijn stokpaardje; de tongslag. Na een gezichtsverlamming kon Wim de bugel niet meer spelen en is toen overgestapt op de euphonium, wat hij nu ook nog speelt. Bij straatoptredens heeft hij in het verleden ook vaak gespeeld op de trombone.

Solo's tijdens concoursen

Wim Wijma heeft in het verleden veel concoursen meegedaan en hier ook solo’s gespeeld. Tijdens zijn militaire dienstplicht werd Wijma gevraagd als beroepsmuzikant bij de marinierskapel, maar dit vond hij te onzeker.

Hoogtepunt in Kerkrade

In elke woonplaats waar Wijma heeft gewoond (Lioessens, Ee) is hij op de muziekvereniging gegaan. Ook heeft hij veel geholpen bij andere korpsen als er hulp nodig was. Zo speelde hij met Harderwijk mee in Kerkrade. 'Ik denk dat dat wel een hoogtepunt is geweest'.

Wim Wijma speelt al 54 jaar bij Maris Sonores. Naast het maken van muziek is hij ook een betrouwbare kracht in de vereniging. Jarenlang was hij beheerder van muziekbibliotheek, bestuurslid en regelde hij het ensemble voor het spelen in de kerk met Kerst en Pasen. Ook heeft hij de drie taptoes bedacht en met de vereniging ingestuurd, shows die de vereniging dan op het evenemententerrein aan het dorp toonde. Hij is ook jaren marsleider geweest.

Tot voor kort fietste Wijma ook de buitenwegen af om de bestellingen voor de potgrondverkoop op te halen. Als er hout nodig was voor de Bazar of als er karren getimmerd moesten worden regelde Wim Wijma dit.

Petra komt uit muzikale familie

Petra Wilbrink, die al 40 jaar muziek maakt, begon op 8/9-jarige leeftijd op de althoorn bij Crescendo in Steenwijk maar stapte al snel over op sopraansax. Ze komt uit een muzikale familie.

Vervolgens heeft Wilbrink gespeeld bij Concordia & Exelsior in Wanneperveen. In 1987 zat ze bij de eerste lichting van het Drents wegwerporkest onder leiding van Nico Sieffers. Later is dit het Drents jeugdorkest geworden.

Gastmuzikant

Vanaf 1990 speelde ze bij de Edesche Harmonie en de OBK Otterlo en Rockt Town Bigband in Steenwijk. Sinds 2005 speelt Wilbrink bij Maris Sonores. Daarnaast speelt ze in de wijde omgeving als gastmuzikant bij collega-orkesten zoals de Herleving in Zwaag, Excelsior in Ermelo, Cresendo in Baarn en diverse kwintenten en ga zo maar door.

Op vele vlakken inzetbaar

Petra Wilbrink is bij Maris Sonores op vele vlakken inzetbaar. Zo heeft ze tenorsax en baritonsax gespeeld en speelt ze nu op sopraansax. Af en toe speelt ze ook op de altsax. Naast het muziek maken zelf zit ze in de muziekcommissie en het bestuur. Ook helpt ze bij allerlei activiteiten die de vereniging ontplooit.

Eigenlijk had de muziekvereniging Petra Wilbrink willen huldigen in april 2020. 'Maar door alle coronamaatregelen hebben we niet eerder een concert kunnen geven om haar in het spotlicht te zetten'.