Politiek in Dronten akkoord met plan verdeling geld windmolenparken

Dronten - De gemeenteraad van Dronten is donderdag akkoord gegaan met het voorstel voor de verdeling van de gelden die uit de gebiedsgebonden bijdragen van de nieuwe windmolenparken worden verwacht. In het plan staat niet alleen beschreven hoe de verdeling van de gelden zal plaatsvinden voor Swifterbant, Biddinghuizen, Dronten en Ketelhaven.

Er staat ook in waar projecten die in aanmerking willen komen voor een bijdrage aan moeten voldoen.

Plan van inwoners

Het geld dat beschikbaar komt als de molens van Windplan Blauw en Windplan Groen gaan draaien, moet ten goede komen aan maatschappelijke en sociale projecten waar zo veel mogelijk inwoners profijt van kunnen hebben.

Inwoners hebben de verdeelsleutel en de criteria waar de projecten aan moeten voldoen bedacht. Ook hebben ze nagedacht over hoe één en ander georganiseerd moet worden. Want, dat is de gedachte, het geld is van de inwoners. De gemeente bemoeit zich niet met de verdeling en waar het geld naartoe gaat.

Twijfel over verdeling

Toch was wat betreft de verdeling de gemeenteraad een beetje aan het twijfelen gebracht. Dat kwam mede door een brief van een inwoners van Swifterbant, die vindt dat Swifterbant er bekaaid vanaf komt tegenover bijvoorbeeld Ketelhaven.

Dat bracht het CDA twee weken geleden tot de gedachte dat er misschien toch een andere verdeelsleutel moest worden vastgesteld. Donderdagavond kwam raadslid Dinand Ekkel daar echter op terug. ‘Zijn wij als raad nu aan zet om dat te veranderen? Dat is misschien niet zo’n geweldig goed idee.’ Het is tenslotte een beetje gek als bewoners gevraagd wordt iets te bedenken, de politiek dat vervolgens gaat veranderen.

Evaluaties

‘Maar we moeten de verdeling ook niet voor 25 jaar vastleggen,’ stelde hij voor. Daarom kwam er een compromis uit de bus: elke drie jaar wordt de werking van de gebiedsgebonden bijdragen geëvalueerd. Ekkel stelde voor dat elke vijf jaar te doen en dan ook te kijken naar of de vastgestelde verdeelsleutel nog actueel was. Wethouder Ton van Amerongen stelde echter voor er drie jaar van te maken, omdat die evaluatieperiode ook al in het plan is vastgelegd.

Bijdrages

Dat betekent dat als de windmolenparken draaien in 2023 en 2024 68 procent van de ggb uit windplan groen naar Biddinghuizen gaat, 20 procent is voor Dronten en 11 procent voor Ketelhaven. Van de ggb van windplan blauw gaat 67 procent naar Swifterbant, 23 procent naar Dronten en 10 procent naar Ketelhaven.  

Dan kan er op termijn gedacht worden aan gebiedsgebonden bijdragen per jaar per jaar van 300.000 euro voor Biddinghuizen, 200.000 euro voor Swifterbant, 150.000 euro voor Dronten en 80.000 euro voor Ketelhaven. Die bedragen zijn echter afhankelijk van de opbrengsten van de windmolenparken.