Gemeenteraad wil nu vooral voortgang in Swifterbant-Zuid

Dronten - De gemeenteraad van Dronten boog zich gisteren over het vertrek van wethouder Roelof Siepel. Siepel stapte vorige week dinsdag op, nadat er discussie was ontstaan in zijn handelen rondom Swifterbant-Zuid.

Gebrek aan vertrouwen

Siepel merkte daarbij in de politiek niet meer het volledige vertrouwen te hebben dat hij het hoofdpijndossier tot een goed einde zou kunnen brengen. Hij besloot daarom zijn ontslag in te dienen.

‘De komst van een nieuwe woonwijk, een zorgvuldige afweging tussen de diverse belangen en de noodzakelijke impuls voor vitaliteit en leefbaarheid in Swifterbant wegen voor mij zwaar. Ik heb daarom de conclusie moeten trekken dat de toekomst van Swifterbant niet is gebaat bij mijn aanblijven als wethouder, en deel u hierbij mee dat ik met ingang van heden mijn ontslag als wethouder van de gemeente Dronten indien.’

Nieuwe kandidaat

De meeste partijen noemden zijn opstappen donderdag ‘onvermijdelijk’, maar ook ‘moedig’. ‘Ik heb respect voor wethouder Roelof Siepel. En we moeten zijn besluit respecteren,’ zei Peter Duvekot (SP).  Volgens Marianne Witteveen, fractievoorzitter van Siepels partij ChristenUnie, heeft hij het besluit ‘vanuit zijn grote betrokkenheid’ genomen.

Zij kondigde aan een nieuwe wethouderskandidaat te hebben gevonden die de komende periode in ieder geval tot de verkiezingen Siepel kan opvolgen. Wie dat is, wilde ze nog niet zeggen, omdat hij of zij nog middenin een integriteitsonderzoek zit. ‘Dat zal ongeveer anderhalve week duren. Daarna hopen we de naam bekend te kunnen maken.’

CU niet ter discussie

De deelname van ChristenUnie stond verder, voor de partij zelf en haar coalitiepartners VVD en Leefbaar Dronten, niet ter discussie. ‘Het is fijn dat we een partner hebben als ChristenUnie, die voortvarend aan de slag is gegaan,’ zei Remco de Maaijer (VVD).

Voor de andere partijen was het wel de vraag of, in retrospectief, de portefeuille die Siepel had niet domweg te zwaar is. ‘Het is goed om vast te stellen dat hij een aantal lastige dossiers die vastzaten heeft losgetrokken,’ zei Paul Vermast (GroenLinks). Maar het is en was een zware portefeuille, zeker als je bedenkt dat dit de tweede ChristenUniewethouder is die in deze periode is opgestapt.

Zorgen om Swifterbant-Zuid

Daarnaast zijn er politiek zorgen over wat dit betekent voor de voortgang in het dossier Swifterbant-Zuid. Loopt dat nu nieuwe vertraging op of gaat het huidige college daar in afwachting van de nieuwe wethouder voortvarend mee aan de slag? Wethouder Irene Korting beloofde dat laatste, maar wist de zorgen hierover bij GroenLinks, PvdA, D66 en SP niet weg te nemen. Zeker niet toen ze zei dat zorgvuldigheid en snelheid niet altijd hetzelfde zijn in dit dossier. ‘We willen de raad binnenkort een aantal scenario’s aanbieden, maar dan moeten we wel alle voor- en nadelen van die scenario’s in beeld hebben. We moeten daar nog de puntjes op de –i- zetten.’

‘Die puntjes, dat helpt niet in het vertrouwen. Er ligt hier een grote uitdaging voor de aangekondigde wethouder. Het zal geen gemakkelijke opdracht zijn voor die persoon,’ concludeerde Paul Vermast.

Breder kijken

Overigens had het CDA liever gezien dat er door ChristenUnie niet zozeer in eigen kring naar een wethouderskandidaat was gezocht, maar meer naar een zwaargewicht op het gebied van ruimtelijke ordening. ‘De gedachte die daarover deze week in de FlevoPost stond, was bijna letterlijk wat wij in de fractie hebben uitgesproken. Alsof we afgeluisterd zijn door de FlevoPost…’ grapte hij.